HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2013.04.30. 01:18 Szabó Timi

Terike, a komondor és a hiányzó családon belüli erőszak törvény

domestic-violence_1367277050.jpeg_345x243

Olvasom a fideszes Balogh József „asszony” verős ügyét („asszony” – ő fogalmaz így). Minél több cikket futok át, annál több háztáji eszközről derül ki, hogy életveszélyes, pl. a vetőgép, a létra, de még saját udvarunk sem nyújthat teljes biztonságot, hiszen ott is akkorákat taknyolhatunk, hogy péppé megy az orrunk. És akkor még nem beszéltem a vak komondorokról, róluk is végre lerántódott a lepel. Kiderült aljas tettük, miszerint éjnek idején szándékosan az autó mögül kilépve koponyalapi törést okoznak a gyanútlan arra járónak.

Na, ide figyeljen, Balogh József! Nem érdekel sem a hülye lakodalma, sem az „átdolgozott” öt éjszakája, sem a három deci pálinkája és a fél liter bora, amelyeket mind aznap legurított. Nagyon remélem, hogy soha többet nem futunk össze a parlamentben. Inkább azt ajánlom, hogy nagyon gyorsan adja vissza mandátumát! Méltatlanná vált arra, hogy bárkit képviseljen a parlamentben, sőt méltatlanná vált arra, hogy civilizált emberek elismerjék bármilyen tettét is! (Varga István pedig, legyen oly szíves, ne tanácsolja neki, hogy adjon nekünk vagy bárki másnak bocsánatkérésképpen fehér rózsát, mert ez már elsőre sem vált be).

Ennél több szót nem is szeretnék pazarolni Orbán Viktor eddig ismeretlen tanyaügyi megbízottjára. Felmerül viszont újra a kérdés, hogy hol késik az a bizonyos családon belüli erőszakról szóló btk. törvénymódosítás. Egy ideig úgy tűnt, hogy a kormány túl van a tagadás időszakán, miszerint a probléma nem létezik, és ami alatt fideszes és kdnp-s képviselők istenhazacsalád jeligére olyanokat hordtak össze, amitől normális ember nem kap szikrát. Erről anno egy korábbi blogbejegyzésemben már írtam, most nem ismételném meg az ott elhangzottakat. Akkor azt hittem, hogy talán Varga István és társai „tettek egy szívességet”, és felszínre hozták a problémát.

Az ominózus tavaly szeptemberi, éjszakai parlamenti vita után nem sokkal ugyanis Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter magához rendelt engem és Halász Pálmát is, és nyomásomra a sajtó nyilvánossága előtt tett szent ígéretet, hogy az év végére (mármint 2012 végére) a kormány civilekkel együtt megalkotja és benyújtja a családon belüli erőszak önálló tényállását létrehozó törvénymódosítást. Hihetőnek tűnt, először is, mert a Fidesz kegyetlenül beégette magát – amit Balog menteni próbált–, másodszor pedig, mert három hónap elegendő időnek tűnt erre a feladatra – amelyhez ráadásul egy elég jó kodifikációs csapatot hoztak össze. Na, meg Halász Pálma vezetésével a témával foglalkozó civileket.

Aztán telt múlt az idő. Eljött mindenszentek, semmi. Eljött a karácsony, semmi. Eljött az újév, semmi. Én időnként egy felszólalás, sajtótájékoztató vagy éppen személyes beszélgetés keretében sürgettem Balogot, hogy mikorra várhatjuk a tervezetet. Ő mindig a türelmemet kérte, és megnyugtatott, hogy minden a tervek szerint halad. Aztán idén januárban már nem vártam tovább, és én magam benyújtottam egy olyan indítványt, ami a legközelebb állt a civilek javaslatához. Persze a fidesz-kdnp napirendre sem vette. Közben pedig egymást érték a pótcselekvésként funkcionáló kormány által rendezett csbe konferenciák, ahol mindig ugyanaz volt a konklúzió: kell egy önálló büntetőjogi tényállás.

Legutóbb, néhány hete, az emberi jogi bizottság ülésén ígérgették az illetékes minisztérium képviselői, hogy mostmáraztánténylegcsakpárhétéskészvan. Persze Baloghoz hasonlóan itt-ott belengették, hogy a késedelem tulajdonképpen a civilek hibája, mert ők nem tudnak megegyezni. Ezen a bizottsági ülésen egyetlenegyszer emeltem fel a hangom, amikor is megkértem őket, hogy a kormány mulasztását ne próbálják a civilekre kenni.

Holnap május elseje, éppen négy hónapja késik a kormány javaslata, és éppen négy hónapja hazudik Balog és a kormány többi tagja, miközben itthon minden héten egy nő és minden hónapban egy gyerek esik a családon belüli erőszak áldozatául.

Törvényjavaslat nincs, cserébe sikerült egy nőverő képviselővel gazdagítanunk a Magyarországról szóló vállalhatatlan hírek amúgy is széles tárházát.

Kedves Balog Zoltán! Hány összevert Terike és hány Balogh József kell még önnek, hogy végre lépjen?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

4 komment · 1 trackback


süti beállítások módosítása