HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2013.09.18. 19:51 Szabó Timi

Kormányzati ködösítés helyett tények! - mi történt, és mi nem a Pető Intézet ügyében

Tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) közleménye gyakorlatilag a fél magyar sajtót és számos véleményformálót meggyőzött arról, hogy a Pető Intézet megmentésre sor került. Pedig ez nem igaz!

petőintézet.jpg

Lássuk mi történt eddig! Az Index augusztus 27-án írt arról, hogy csőd közelébe került a Pető Intézet: „Információink szerint nyár végére csődközeli helyzetbe került a Nemzetközi Pető Intézet: a bevételek a korábban jellemző évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak, ami azt eredményezte, hogy az intézmény a megszokott működési keretek között 20 milliós mínuszt termel havonta.” - írta a lap.

Mindezekről történő értesülés után azonnal sajtótájékoztatót tartottam, és az Együtt 2014-PM választási szövetség nevében felszólítottam a kormányt, hogy azonnal hagyjon fel a Pető Intézet „kivéreztetésével”, és haladéktalanul állítsa vissza az intézet finanszírozását a 2010-es szintre.

Még aznap Balog Zoltán közölte, hogy az intézmény megkapja a neki járó 325 milliós felsőoktatási támogatást, és mellé a jelenlegi létszámadatok alapján 100,5-110 millió forinttal tervezi támogatni az intézményt a következő egy évben. Mindenki meglepetésére ezt az intézkedését szeptember 4-én a minisztérium visszavonta, és jelezte: csak jövőre támogatják az intézményt. Ez azért érdekes, mert ez az összeg egy az egyben a Hoffmann Rózsa által tegnap újra bejelentett pénzmennyiség ami – és akkor még egyszer, hogy egyértelmű legyen – amúgy is járna az intézménynek. Ezután adtam be azt a költségvetési módosító-javaslatomat, ami 500 millió forinttal egészítené ki az intézetnek eddig is járó támogatást. Ezt a javaslatomat szavazta le hétfőn egyöntetűen a teljes Fidesz frakció. Pedig ez az összeg nem légből kapott. Nem véletlen, hogy erre reagálva az egyébként engem nem szívlelő Makk Ádám a Pető Intézet kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy „pontosan ennyi hiányzik a költségvetésükből.”

Fontos megemlíteni azt is, hogy miközben hétfő óta az volt a hivatalos kommunikáció, hogy nincs szüksége plusz pénzre, szeptember 9-én Hoffmann Rózsa azt mondta a parlamentben az EMMI támogatása mellett “további egyeztetéseket kezdeményeznek és szponzorokban, adakozókban bíznak.” Makk Ádám egyébként az RTL Klub híradójában azt mondta csak decemberig kihúzzák az EMMI pénzéből. A mi információink alapján sajnos rosszabb a helyzet, a decemberi állapot már itt van.

Eddig tehát összegezve: mind Makk Ádám az intézet kommunikációs igazgatója, mind Hoffmann Rózsa arról beszéltek: a későbbi csőd elkerüléséhez a tegnapi ígéreten felül további plusz pénzek bevonására van szükség.

Itt jön a csavar: tegnap ugyanis, az EMMI és Hoffmann Rózsa a 320 milliós felsőoktatási normatívát, úgy állította be mintha ez valami plusz pénz lenne, pedig ez nem igaz. Ez a pénz már be volt tervezve mind a magyar állam, mind a Pető Intézet költségvetésébe, vagyis itt szó sincs semmilyen plusz támogatásról. Még zavarosabbá teszi a helyzetet, hogy tegnap állítólag plusz 100 millió forint kiegészítő támogatásról is határozott a minisztérium. Csak hogy ezzel két probléma van.

  1. Ez az összeg nem oldja meg a problémát, ugyanis a fentebb idézet Makk Ádám szerint is legalább 200 milliós gyorssegély kellene a Petőnek a puszta életben maradáshoz. (Ez a támogatás ráadásul nem egy egyszeri összeg, a folyósítása 12 hónapra oszlana el).

  1. A másik probléma, hogy még ez sincs meg! Bár Hoffmann Rózsa tegnap azt mondta, hogy perceken belül megkötik a szerződést, de ennek megtörténtéről eddig semmilyen dokumentum nem látott napvilágot. És a helyzet kísértetiesen emlékezetet az augusztus 28-i állapotra, amikor pontosan ugyanezt az összeget ígérte meg a minisztérium, majd visszakozott és végül nem utalta el.


Az ügy bár tényleg bonyolult, de ehhez leginkább az járul hozzá, hogy a kormány folyamatos ködösítése azzá teszi. A fentiek után remélem, egyértelművé válik, hogy közel sincs megoldva a Pető Intézet helyzete. Nem arról van szó, hogy „hisztériázik Timike” – ahogy egy Fidesz-közeli blog kedvesen és kulturáltan írta –, hanem anyaként és felelős politikusként nem tudok belenyugodni abba, hogy veszélybe kerül a Pető Intézet jövője. Éppen ezért, mindent el fogok követni azért, hogy ne lehetetlenítsék el az intézet  működését, és fel se merülhessen, hogy egy több ezer gyermeken segítő nemzetközi hírnevű intézmény a Fidesz klientúra-építés újabb áldozatává válhasson.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment · 2 trackback


süti beállítások módosítása