HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2015.04.06. 11:44 Szabó Timi

Jó úton járunk: a Fidesz betámadta a PM alapjövedelem-javaslatát

Habony „hasba rúglak” Árpádhoz tartozó Századvég a minap kinyilatkoztatott alapjövedelem-ügyben: Orbán Balázs kutatási igazgató szerint az alapjövedelem káros, igazságtalan, fenntarthatatlan abszurditás, ráadásul Alaptörvény-ellenes. Orbán nemcsak téved és intellektuálisan tisztességtelen, de árad belőle a Fidesz politikájának kegyetlensége is.

Orbán először is „kutatási igazgatóként” jobban tenné, ha úgy nyilatkozna egy szakmai javaslatról, hogy először elolvassa azt. Segítek egy kicsit: az alábbi linken található a PM alapítványának vitairata, lehet rögtön ismerkedni vele: http://mmaa.hu/2015/03/27/biztos-alap-az-mmaa-vitairata-az-alapjovedelemrol/

De nézzük, hogy miket mond. Orbán először is a fideszes gondolkodáshoz hűen megpróbálja összemosni az alapjövedelmet a kommunizmussal és a szocializmussal. A kiszolgáltatottságot rohamosan növelő kormány kiszolgálójaként ilyesmivel érvelni önmagában is politikai lelkiismeret-deficit, de azért tegyük ezt helyre, cáfoljuk meg sorra Orbán hazugságait az alapjövedelemről!

Szerinte az alapjövedelem „káros, mert nem jutalmazza a tehetséget, a szorgalmat, az előrejutási vágyat”. Ezzel a logikával az orvosi ellátás is káros, meg a családi pótlék, a mindenkire kiterjedő közoktatás vagy éppen a közvilágítás. Ezzel az agyrémmel kár is tovább foglalkozni.

Orbán azt írja, hogy az alapjövedelem „igazságtalan, mert nem segít jobban azoknak, akik rászorulnak, mint azoknak, akik nem szorulnak rá”. Ez a kijelentés már csak azért is meglepő, mert éppen a Fidesz-kormány gondolja igazságosnak, ha azoknak segít, akik nem szorulnak rá, lásd „rezsicsökkentéssel” olcsón fűtött medencék vagy az egykulcsos adó. Ennek mondjuk Szíjjártó vagy Lázár tényleg örül. Vagy épp Pintér Sándor belügyminiszter, aki az egykulcsos adónak köszönhetően havi 9 millió forinttal visz haza többet.

A PM alapjövedelem-javaslata ezzel szemben valóban igazságos: annak a kb. 600 ezer nincstelen embernek segít a legjobban, akiket Fidesz-kormány egy hang nélkül az út szélén hagyott: ők 50 ezer forinttal kapnak többet a PM világában, mint ma. Komoly segítség az alapjövedelem azoknak az átlagnál alacsonyabb keresetűeknek is, akiktől a Fidesz elvette az adójóváírást: ők több, mint 30 ezerrel többet visznek haza az alapjövedelem bevezetése után. A Fidesszel ellentétben mi nem pénzzel támogatjuk a legtöbbet kereső néhány százalékot: nekik egy szolidárisabb, biztonságosabb és élhetőbb országot jelent az alapjövedelem bevezetése.

Ha Orbán olvasta volna a javaslatot, nem mondaná, hogy az alapjövedelem fenntarthatatlan. Nem tudja szakmailag kikezdeni a PM megoldását, ehelyett egy teljesen más megoldással vitázó cikket idéz be. Holott ki van számolva, le van írva: Az alapjövedelem bevezetési költségeinek bő fele a szociális kiadások és az szja-rendszer reformjával finanszírozható. Az alapelv itt a Fidesz-kormány előtti időszakban megszokott társadalmi szolidaritáshoz való visszatérés és a szociális támogatások radikális leegyszerűsítése. Az alapjövedelem bevezetésének költségeit hat fő finanszírozási csoporttal fedezhetjük: az alapjövedelem által kiváltott kiadásokkal (565 milliárd forint); az igazságos adó- rendszer helyreállításával (488 milliárd forint); a bevezetés nyomán keletkező többletbevételekkel (193 milliárd forint); egy államháztartási pazarlás-ellenes fordulattal (146 milliárd forint); progresszív gazdaságpolitikai fordulattal (597 milliárd forint); valamint a korrupció-ellenes fordulattal (175 milliárd forint). A költségvetései hiány így nem növekszik.

A szkeptikusok figyelmébe: Surányi György volt jegybankelnök, Felcsúti Péter, a Bankszövetség korábbi elnöke és más ismert közgazdászok is támogatják és kivitelezhetőnek tartják az alapjövedelem bevezetését Magyarországon. Ehhez tettek is számos építő javaslatot.

Az alapjövedelem tehát társadalmilag hasznos, igazságos és pénzügyileg is fenntartható.

Ezek után Orbán a saját, kellően manipulatív közvélemény-kutatásukat idézi, de a szakmai körökben push-poll-nak nevezett, a jelen esetben fideszes megrendelő elvárásainak megfelelő eredményt hozó propaganda-eszközzel kár foglalkozni.

Annál tanulságosabb az utolsó, „mindent vivő” érv: Orbán szerint az alapjövedelem ellentétes az Alaptörvény szellemével.

Na, ez igaz! Büszkék is vagyunk arra, hogy a PM olyan megoldást kínál Magyarországnak, amely nemcsak radikálisan csökkenti a szegénységet és felszámolja a nincstelenséget, de az Orbán-rezsim hajmeresztően embertelen szellemiségével szemben álló alternatívát is kínál egyben. Az összetartó, szolidáris társadalom reményét, az élhető Magyarország ígéretét, ahol alap az egymásról való gondoskodás. Mert az, hogy a Fidesz végleg kiirtotta a szociális jogokat az Alkotmányból, nem jelenti azt, hogy ez örökké így is marad.

A Fidesz-kormány bukása már csak idő kérdése. Mi sem támasztja ezt alá jobban, mint Orbán válasza az alapjövedelem jelentette kihívásra: „ezért kéne alkotmányos szinten „egyértelműen megtiltani a bevezetésnek még csak a lehetőségét is!” Hiszen ha nincs érdemi válasz, akkor jön a végóráit élő autoriter rendszerek utolsó mentsvára: a „tiltsuk be!”

De hiába ír bele bármit a most már csak a Jobbikkal karöltve kétharmados Fidesz a tákolmányába, az velük együtt fog a süllyesztőbe kerülni. Ha a magyarok többsége egy széles körű, alapos társadalmi vita után az alapjövedelem mellett foglal állást, az valósággá fog válni. A Párbeszéd Magyarországért mostantól ezért fog dolgozni!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása