HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2013.10.24. 10:00 Szabó Timi

A győzelemhez szükségünk van rátok, a ma forradalmáraira! - Az október 23-án elmondott beszédem

timi_okt_23_1382601548.jpg_960x540

Kedves Barátaim!

Az 1956-os forradalom a magyarok igazságérzetének egyik legcsodálatosabb megnyilvánulása volt. ’56 nem csak politikai szabadságharc volt, ’56 az otthonkeresésről is szólt. Anyák, apák és gyerekek olyan otthon utáni vágyáról, amelyben nincs zsarnokság, amelyben békében fel lehet nevelni gyermekeinket, ahol ételt lehet tenni az asztalra, és ahol nem kell tartani attól, hogy a hatalom elmarja tőlünk azt, ami a miénk. Szabadságharc volt ez, de nem csak az elnyomók, hanem az elszegényedés és a reménytelenség ellen is.

Barátaim, ahogy járom az országot, elkeserítő állapotokat látok. Ez az ország szenved. Ebben az országban az emberek rettegnek a fideszes helytartóktól, ebben az országban a családok többsége filléres napi gondokkal küzd. Nem hogy mesekönyvre nincs pénz, már a felvágott is luxus a vacsoraasztalon.

Nincs munka, nincs, kenyér, nincs remény. Elképesztően dühös vagyok, amikor azt látom: gyerekek tízezrei nőnek fel tiszta ivóvíz és meleg ruha nélkül, és a középiskoláig is már csak a szerencsések jutnak el.

2010-ben sokan hitték, hogy a Fidesz változást akar. De a rendszerváltás óta politikus és párt még soha nem csapta be úgy az országot, ahogy azt Orbán Viktor és a Fidesz tette az elmúlt három évben.

Lopnak – trafikot, nyugdíjmegtakarítást, földet, amire csak rávetik a szemüket. Csalnak – ahol csak tudnak, Baján, Békéscsabán, és ne legyenek kétségeink: megpróbálják majd a 2014-es választáson is. És hazudnak - azt mondják, hogy jobban élünk, amikor ti érzitek a bőrötökön nap, mint nap, hogy az igazságtalan egykulcsos adóval tízezreket vettek ki zsebeitekből.

Barátaim! Orbán és a Fidesz mértéktelen lopásaival, csalásaival és hazugságaival szemben minden demokratának kötelessége összefogni! Ahogy ’56-ban összefogtak munkások és értelmiségiek, szociáldemokraták és népiek, baloldaliak és jobboldaliak, úgy nekünk is együtt kell most működnünk, még ha nem is értünk mindenben egyet.

Az Együtt-PM képviselőjeként én vagyok az egyetlen szónok a színpadon, aki még soha sem volt kormány vagy kormányzó párt tagja. Talán ezért is látom érzékenyebben azokat az időket, amikor az igazságosság és a tisztesség háttérbe szorult más szempontokkal szemben.

A Párbeszéd Magyarországért egy baloldali zöld párt, mely soha sem fogja támogatni az igazságtalan egykulcsos adót még akkor sem, ha azt más demokraták helyesnek tartják. De nem fogunk egyetérteni azokkal sem, akik szerint a politika folytonos háború, amelyben állandóan gázrezsókon kell pattogni, ahol a mi oldalunknak minden megbocsátható. 

Mi ezt másként látjuk. Nem leszünk egyformák, de nem is kell, hogy mindenben egyetértsünk.

Ma elég az, hogy mindnyájan demokratikus és csalásmentes választásokat, és egy szabadabb és igazságosabb Magyarországot akarunk! De választanunk is kell: el kell dönteni, hogy merre induljunk tovább a választások után. Hogy a párbeszéd vagy a nagyra nőtt egók versengése legyen a politika lényege.

Kedves Barátaim!

Az újjáépítés csak akkor kezdődhet el, ha előtte sikerrel megvívtuk az elszegényedés és reménytelenség elleni forradalmat. Sok csatát megnyertünk már, és ezek nagy része nem a politikusoknak, hanem a mindennapi hősöknek köszönhető.

Mert hős az az egyetemista, aki nem hagyja, hogy elvegyék a jogát a felsőoktatáshoz, vagy, hogy egy zavarodott történelemtanár mondja meg neki, hogyan öltözködhet. Hősök azok, aki velünk együtt küzdenek, hogy a Pető Intézetes gyerekek otthonát ne lehessen eladni a fideszes haveroknak.

Hősök azok, akik fellépnek a hajléktalanok és a szegények elleni büntetőexpedícióval szemben. Akik velünk együtt sátraztak Áder János hivatala előtt, hogy ne írja alá a földek fideszes elrablásáról szóló törvényt. Akik tiltakoztak a komondoros nőverő fideszesek ellen.

És ti, fiatalok voltatok a hősök, akiket Kubatov Gábor bűnöző haverjai ráncigáltak ki a Fidesz-székház udvaráról. Nektek is köszönhető, hogy egy ország tudja: az alkotmány nem játék.

Köszönjük nektek, mert ti vagytok a reménytelenség elleni forradalom hősei! Mi is tiltakozunk a parlament falain kívül és belül még akkor is, ha Kövér László minden héten megbünteti a PM-es képviselőket.

Barátaim! A napi csatáink során egy fontos dolgot megtanultuk. Azt, hogy az apróbb sikerek ellenére egyedül nem tudjuk az ország sorsát jobbra fordítani. Egyedül nem tudjuk megnyerni a harcot az elszegényedés és a reménytelenség ellen!

A győzelemhez szükségünk van rátok, a ma forradalmáraira!

Szükség van rátok, hogy elmondjátok, hol van a legnagyobb baj.

Szükség van rátok, hogy leleplezhessük a korrupt hatalmasokat és kiszolgálóikat

Szükség van rátok, hogy segíthessünk azoknak, aki egyedül már nem tudnak talpra állni.

És szükségünk van egymásra, hogy legyen erőnk megvívni a legfontosabb csatát: hogy jövő tavasszal leváltsuk Orbán Viktor embertelen rezsimjét.

Én hiszek, és mi az Együtt-PM-ben hiszünk bennetek! Hiszünk abban, hogy ez meg tudjuk csinálni! És ha Ti is hisztek bennünk, akkor bizton állíthatom: együtt sikerülni fog!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása