HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2015.02.13. 10:27 Szabó Timi

Orbán Ráhel a svájci pályaudvaron, avagy néhány szó a bevándorlásról

blog_kep-palyaudvar.png

Az utóbbi időben a Fideszes közbeszédet eluralta a bevándorlóktól való hivatalos rettegtetés. Orbán figyelmeztet, Rogán a Keletiben őrködik, Bayer Zsolt pedig „bekussoltatja” Goodfriendet, aki az etnikai sokszínűség mellett teszi le a voksát. Ahogy a Vastagbőr blog írta, úgy tűnik, a nem létező migránsokról szóló félelemkeltés az Orbán-kormány új rezsicsökkentése. A különbség az, hogy míg a rezsicsökkentés nem volt közvetlenül életveszélyes a társadalomra, addig a Fidesz-KDNP mostani kampányával kizárólag a gyanakvást, a gyűlölködést és az erőszakot fogja növelni az országban. A kormány ámokfutása, folytatva a korábbi megbélyegző bűnbakpolitikát, erőszakot szül majd olyan emberek között, akik eddig békésen éltek egymás mellett. A szegények, a romák, a rokkantak, a hajléktalan emberek üldözése után most jönnek a „külföldiek”.

A bevándorló mantrával Orbán és társai az igazi tudatlanság és über ostobaság mocsarában fetrengve még a látszatát sem akarják kelteni annak, hogy tudják, miről beszélnek. Egyik ékes példája ennek az RTL Klub nemrégiben beindított közéleti műsorának legutóbbi adása, ahol Baló György feltette Rogánnak az evidens kérdést: „Ön szerint hány bevándorló él Magyarországon?” – Rogán: „Én erre nem tudok választ adni, de nem is tartjuk fontos kérdésnek.” Értik, nem is tartják fontos kérdésnek. Akkor pontosan mi a fontos ebben a kérdésben, kedves Rogán Antal?

Rogán nyilván erre sosem fog tudni válaszolni, úgyhogy segítsünk egy kicsit. Mert nem elég azt mondani, hogy hülye vagy, Tóni, tényekkel lehet és kell megcáfolni a hülyeséget. Ez még akkor is így van, ha a Fidesz kampánya egyértelműen egy hányingert keltő hangulatkeltés, és nem egy valós helyzetre adott válasz. Nem fogok most gyermekéhezésről vagy a 4 millió szegény emberről beszélni. Nem írok politikai szólamokat. Nézzük meg inkább a számokat és hogy kik állnak a számok mögött, hogy Magyarország mennyi pénzt kap az Uniótól határvédelemre és menekültügyre, és, hogy van-e hova szigorítani az idegenrendészeti és menekültügyi jogszabályokat.

Hazánkban kb. 140 ezer bevándorló van – töredéke az európai átlagnak -, közülük kb. 40 ezer az, akik nem a szomszédos országból (beleértve a magyar kötődéssel rendelkező embereket) vagy az Unióból jöttek. Közöttük van kb. 15 ezer kínai és azok, akik az Egyesült Államokból, Kanadából vagy Ausztráliából érkeztek. Ők leginkább vagy alkalmazottként dolgoznak egy multi cégnél, vagy vállalkozóként jöttek ide éttermet vagy kisboltot nyitni, és nem mellesleg elég sok magyarnak nyújtanak álláslehetőséget. A hiedelemmel ellentétben ők nem élősködnek a szociális ellátórendszeren, hanem annak ellenkezőjét teszik. Bevándorlók például a közkedvelt török büfék üzemeltetői, de ide tartozik Kubatov Gábor ferencvárosi focicsapatából Somalia vagy éppen Braniszlav Danilovic, a felcsúti Puskás Akadémia kapusa.

Több ezren a bevándorlók közül pedig diákok. Tudják, olyanok, mint Orbán Ráhel Svájcban, ahol épp évi 15 millió forintért tanul. Képzeljük el, hogy a lausanne-i pályaudvaron a helyi Rogán Antal megállítja Orbán Viktor lányát, és elkéri az utazási okmányát, mert gyanúsan más kulturális háttérrel rendelkezik.

Amit nem hallunk Rogántól a bevándorlással kapcsolatban az a milliárdos finanszírozás, amit az EU biztosít minden évben Magyarországnak a menekültek kezelésére, a határvédelem fejlesztésére és a nem legálisan itt tartózkodó külföldiek hazatérésére. Csak  2014-ben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 457 millió forintot kapott menekültügyi és 266 millió más bevándorláshoz kötődő feladataira az Európai Bizottságtól. Az ORFK határőrizeti és kitoloncolási feladatokra és infrastruktúra-fejlesztésre 3 milliárd 742 millió forint uniós pénzt kapott. És akkor a közvetett határőrizeti célokra a többi hatóságnál tavaly lecsapódó majd 730 millió forintról még nem is beszéltünk. S ha jobban belenézünk ezek felhasználásába, mit is látunk? Azt, hogy fogalmunk sincs, hova folynak el a milliárdok. A sorok olyan költéseket tartalmaznak, mint pl. 150 millióért éjjellátó kamerák vásárlása.

Ebből a pénzből inkább arra kellene költeni, hogy – pláne most télen - megfelelő ideiglenes szálláshelyet biztosítsunk a határ közelében a megemelkedett számú ide érkező koszovói család ellátására, akik között rengeteg a gyerek, és akik nem mellesleg egyáltalán nem akarnak Magyarországon maradni, hanem az első adandó alkalommal lelépnének Németország felé. Vagy arra kellene költeni, hogy meggyorsítsuk a biztonságos és gyors hazatérését azoknak, akik valóban nem felelnek meg a menekült követelményeknek. A Malév csődje után megszűnt a közvetlen járat Budapest és Pristina között, a szárazföldi hazatérés pedig lehetetlen, miután Szerbia hivatalosan nem ismeri el Koszovót. A magyar hatóságoknak így általában az isztambuli vagy a bécsi reptéren keresztül kell visszaküldeni családok ezreit, a sokszorosáért az indokolt költségeknek.

A koszovói probléma valóban létezik. De Rogánék ötlete, miszerint szigorítsunk a jogszabályon értelmezhetetlen. Európában Hollandia után Magyarországon a leggyorsabb a menekülteljárás. Persze a hazai gyakorlattal ellentétben ott a kérelmezők kb. fele kap valamilyen védelmet. Az eljáráson itthon gyorsítani már fizikai képtelenség. Akkor tegyük őket fogdába, jön az újabb ötlet. De hát már ott vannak. A menedékkérők hat hónapot ülhetnek a magyar jogszabály szerint idegenrendészeti fogdán, és nagy részük ül is. Aztán vagy megkapja a menekült státuszt, vagy hazatoloncolják. Ez általában 4-5 hónapon belül eldől. Akkor minek szigorítani ezen? Ezért ordító hazugság egyébként megint, amit Orbán ma reggel mondott, hogy az EU „megtiltotta” a fogvatartást. A menedékkérőket amúgy nem szabadna fogvatartani, de sajnos az EU pont nem tiltja vagy éppen szankcionálja ezt. Egyébként is csak egy torz ember gondolhatja azt, hogy azok a szerencsétlenek, akik kínzás, háború vagy halál elől menekülnek, majd azért nem jönnek ide, mert itt néhány hónapot kell tölteniük egy fogdán. Ráadásul az őrizet drága is, ahol a magyar adófizetők állják a cechet. Ha mindezek ellenére a kormány mégis szigorítani akarna, az vagy az uniós szabályba vagy az európai emberi jogi egyezménybe ütközne már.

Ezek a tények. Orbán, Rogán és a társaik pedig megint és megint hazudnak, hangulatot keltenek és megbélyegeznek azért, hogy elkendőzzék saját ingatlanlopásaikat, a Gucci-táskás botrányaikat, a csalással kötött kikötővásárlásokat, és a belső oligarcha háborúikat. Rogán a Keleti pályaudvarra való szaladgálása helyett tisztázza inkább a belvárosi ingatlanvásárlásait. 

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása