HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2016.10.03. 09:22 Szabó Timi

Párbeszéd: Mindenki számít!

(fotó: Sauer Patrik)

Kedves, békeszerető barátaim!

A köszönet hangján szólok ma hozzátok! Köszönöm, hogy eljöttetek, köszönöm, hogy időtöket, energiátokat, pihenéseteket áldozzátok fel azért, hogy megmutassuk: magyar emberek kiállnak magukért, kiállnak egymásért, kiállnak a béke és az erőszakmentesség örök parancsa mellett.

Kiállnak és közösen kiáltják: mindenki számít!

Vannak olyan nemes parancsok, amelyek nincsenek ugyan kőbe vésve, mégis ott vannak mindenki szívében, minden gyerek jövőjében, minden hazáját szerető ember álmában. Ilyen parancs a szolidaritás, egymás kölcsönös tisztelete, az, hogy ha egy társunk bajba kerül, akkor segítő kezet nyújtunk neki. Segítő kezet nyújtunk, mert ez tesz bennünket emberré.

Nem mondhatunk mást, mint hogy mindenki számít!

Erkölcsi parancs a szolidaritás, és ilyen íratlan, de mégis örök üzenet a másikkal szembeni türelem, az egymásról való gondoskodás, legyen szó egy éhező gyerekről, egy 24 órája dolgozó ápolóról, egy idős beteg emberről vagy a terror elől menekülő anyáról. A feje tetejére állt, háborúktól és hétköznapi megaláztatásoktól egyaránt sújtott világunkban hatalmas kincs az erőszakmentes, békés élet. Egy ilyen világban még fontosabb, hogy akiknek megadatott, azok ne elforduljanak azoktól, akik nem.

De még ha valaki vitatná is ezt az erkölcsi parancsot, könnyen megérthető: közös érdekünk, hogy béke legyen és megszűnjön a kiszolgáltatottság. Az erőszakmentes élet az egyetlen élet ugyanis, mely jólétet, biztonságot és boldogságot adhat mindnyájunknak.

Vannak azonban köztünk, olyanok, akik le akarják dózerolni a béke és a szolidaritás építményeit. Vannak olyanok is, akik azt gondolják: aki békét és megbékélést akar, annak nincs helye ebben az országban. Mi értük is jöttünk – a béke és erőszakmentesség az ő érdekük is.

Mert mi azt mondjuk: mindenki számít.

Kedves barátaim! Ma, október 2-án ünnepeljük az erőszakmentesség legalázatosabb és legnagyszerűbb képviselője, a híres indiai politikus, Mahatma Ghandi születésnapját. Ő rá emlékezve tartják ma világszerte az erőszakmentesség napját is.

Ghandi, aki egész életében a békés ellenállást hirdetve harcolt országa függetlenségéért, azt mondta: a gyáva ember képtelen a szeretet kimutatására. A szeretet a bátrak kiváltsága.

A Párbeszéd Magyarországért küldetése, és meggyőződésem szerint mindannyiunk küldetése ennek a bátorságnak a kimutatása. Az a bátorság, amiről Ghandi beszél, nem más, mint a gyűlölet elutasítása. A mi célunk annak a gyáva gyűlöletnek az elutasítása, amely romba dönti hazánkat.

Építsük Magyarországot, szeressük Magyarországot, és ne hagyjuk, hogy a gyávák a gyűlöletükkel szétrombolják hazánkat! A gyávák ugyanis szétrombolják Magyarországot akkor, amikor 11 milliárd forintot költenek a gyűlölet plakátjaira. A gyávák szétrombolják Magyarországot, amikor nyugdíjasokat és nincsteleneket fenyegetnek a támogatások megvonásával. A gyávák szétrombolják Magyarországot, amikor a közszféra dolgozóit munkaidőben a saját gyűlöletkampányuk szolgálatára kötelezik. A gyávák szétrombolják Magyarországot, mikor egymásnak ugrasztják hazánk polgárait.

Barátaim! Mi nem vagyunk gyávák! Mert gyáva ember az, aki a büntetéssel való fenyegetéssel éri el a célját.

Gandhi azt mondta: a szereteten alapuló hatalom százszorta hatékonyabb és maradandóbb, mint az, amelyik a büntetéstől való félelemből ered. És Ghandinak igaza van. A félelemre építő hatalom nem maradandó. A félelemre építő hatalom meg fog bukni!

Meg fog bukni az az erőszakos hatalom, amelyik a gondoskodás helyett egymásnak ugrasztja a kisemmizett ápolót a műszerek nélkül operálni kényszerülő orvossal. Meg fog bukni az az erőszakos hatalom, amelyik szembeállítja a szabadságáért küzdő tanítót a gyerekéért aggódó szülővel. Meg fog bukni az az erőszakos hatalom, amely egymásnak ugrasztja a munkájától megfosztott roma apát  a háború elől menekülő apával.

Megbukik az a hatalom, melyik egymás ellen fordítja a lecsalózott rokkant embert a beteg családtagjáról gondoskodó otthoni ápolóval. Amelyik szembeállítja a gyerek nélküli családot a háromgyerekes családdal, a hajléktalan embert a járókelővel, a mentőkocsi hiányában késve érkező mentőst a haldokló beteggel.

Meg fog bukni az az erőszakra és büntetésre építő hatalom, amelyik csak a saját maga harácsolásával törődik, és nem a magyar emberekkel! Meg fog bukni Orbán Viktor, és meg fog bukni Orbán Viktor embertelen és szívtelen kormánya! Sőt, az adatokból azt látjuk: már ma megbuktak! Hiába a 11 milliárd forint, Orbán Viktor gyűlöletkeltő politikája megbukott!

Barátaim! Joggal kérdezhetitek tőlünk, a Párbeszéd közösségétől, hogy hogyan és kik fogják a gyávákat eltávolítani a hatalomból? Hogyan fordítható a közös elemi felháborodásunk hatékony cselekvéssé?

Azt mondom nektek: a mai nap nem október másodikáról szól. A mai nap már október harmadikáról és az azt következő hónapokról szól.

Igenis leválthatjuk a gyávákat, ha megtaláljuk azokat a bátrakat, akik nem a gyűlölet, hanem a gondoskodás, a szeretet és a béke képviselői lehetnek a következő parlamentben. Meg kell keresnünk azokat a bátor magyarokat, képviselő-jelölteket, civileket minden településen, akik nem az Orbán-rezsimből akarnak élni, hanem valódi változást akarnak! Akik velünk együtt mondják: mindenki számít!

Ezért mi, a Párbeszéd képviselői azzal fordulunk most a demokratikus ellenzék pártjaihoz, hogy haladéktalanul kezdjük meg az előválasztás előkészítését:

Ma Magyarországon milliók vannak, akik tesznek és tenni akarnak, de akiket eddig nem engedtek be a politikai cselekvők táborába. Az előválasztással nekik, nektek nyílik ki az ajtó. Amikor egy ország roskad össze a gyűlölet alatt, akkor a politikusok, a pártok nem gondolhatnak kizárólag a saját túlélésükre.

Mert pontosan tudjuk, hogy csak akkor válthatjuk le Orbán Viktor gyáva kormányát, ha minden egyéni körzetben csak EGY demokratikus ellenzéki jelölt indul a kormánypártiakkal szemben. És hogy melyik bátor embernek van valóban esélye nyerni, arról pedig döntsetek ti, ne pedig zárt ajtó mögött néhány pártvezér.

Az a párt, amelyik nem az emberekkel együtt akarja leváltani ezt a gyáva rezsimet, az nem értette meg október 2-a és az azt megelőző gyűlölet-kampány üzenetét. Mert történelmi a feladatunk: Ha 2018-ban nem tudjuk elzavarni a gyávákat, akkor hazánk évtizedekre egy reményvesztett hellyé válhat, ahol csak tolvajok, hazugok és becstelenek hozhatnak döntéseket a mi jövőnkről.

Éppen ezért ma a Párbeszédben ma arra kérjük az ellenzéki pártokat, hogy október 24-én találkozzunk, és kezdjük el közösen kidolgozni az előválasztás megvalósításának részleteit! Az erőszakmentesség mellett ez október másodika üzenete. A nemzeti ünnep után rögtön kezdjük el közösen a munkát Orbánék leváltására!

Barátaim! Gandhi azt mondta: a szeretet lángjaiban a legkeményebb vasnak is meg kell olvadnia. Ebben hiszünk mi is: nincs az az erőszakos, embertelen és szívtelen kormány, amit ne lehetne leváltani! És le is fogjuk váltani!

Mi a Párbeszédben ezért dolgozunk. Azért, hogy közösen egy békés, gondoskodó, a magyarok sokszínűségében erőt, és nem gyengeséget látó közösséget építsünk fel. Egy olyan országot, ahol mindenki számít! 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása