HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2017.05.25. 17:17 Szabó Timi

Nincs 2022, csak 2018 van! - Karácsony Gergely miniszterelnöki kampánynyitóján elmondott beszédem

Kedves barátaim!

Néhány nappal ezelőtt egy boltban álltam sorban, amikor egy mögöttem álló fiatal lány odafordult hozzám, és megköszönte, hogy a köztársasági elnök parlamenti beiktatásán a székemre felállva egy marionett-bábuval mutattam meg, amit ő is gondolt Áder Jánosról: azt, hogy Áder nem a nemzet egységét képviseli, ő egy báb, akit Orbán Viktor dróton rángat.

Helyettem is báboztál – mondta nekem. Majd hozzátette: kár, hogy kicsit hiábavalónak tűnnek ezek az akciók. Nem hiszem, hogy Orbánékat le lehet 2018-ban váltani. Nem lehet őket elküldeni, miért nem készültök ti is inkább 2022-re? Ahogy hallom, jó néhányan már úgyis ezt csinálják.

Persze. Nem először halljuk ezt. Hallottuk már az utcán elkapott mondatokban, de akár családi beszélgetéseken is. Halljuk, hogy néhányan már elengednék ’18-at, a bejutásra, a frakcióra gyúrnak, aztán minden megy a régiben.

Tudjátok, hogy én mit gondolok erről? Azt gondolom, hogy nincs 2022, csak 2018 van!

Lehet, hogy ha 18 vagy 20 éves lennék, azt gondolnám, hogy van még idő a változásra. Bőven van még idő, bekkeljük ki a következő négy évet. De nem vagyok 18 éves. Nekem nincs több időm, én nem akarok várni. Nekem nincs több időm, mert anya vagyok egy iskolás kisfiúval, akinek ezek lehetnek élete legfontosabb évei. És gyerek is vagyok 70 éves szülőkkel, és velük együtt szeretném megélni, hogy Magyarország újra egy szabad és igazságos ország.  

Nincs 2022, csak 2018 van!

Az én 9 éves fiamnak nincs még négy éve, hogy hibás feladatokkal teli ostobán megírt tankönyvekből tanuljon. Nemrég a gimnáziumi osztálytalálkozómon az egyik tanárom mondta nekem: tudod, most pont olyan, mint a rendszerváltás előtt: a padon vannak a tankönyvek, a pad alatt meg az, amiből tanítunk. Hogyan állhatnék ezek elé a tanárok elé azt kérve, hogy csinálják még ezt négy évig?

Nincs 2022, csak 2018 van!

Hogyan álljak oda az elé az egyedülálló anya elé, akinek az egykulcsos adó miatt kevesebb lett a fizetése, és aki abból az egy fizetésből tartja el a gyerekeit? Hogy álljak oda, hogy tartson ki még négy évig? A családi pótlékot 10 éve nem emelték, és Orbánék jövőre sem adnak többet annak a közel félmillió szegénységben élő gyereknek, akiket az édesanyjuk egyedül nevel.

Ezért mondom: nincs 2022! Csak 2018 van!

De hogyan mondjam azt a három műszakban 12 órát gürcölő nővérnek, hogy maradjon még itthon 2022-ig? Sokat beszélgettem nővérekkel, amikor a kórházban önkéntes ápolóként dolgoztam. Megkérdezték: egy szlovák ápoló kétszer annyit keres, mint ők. A prágai kórházban egy ápoló négyszer annyit keres, mint ő. A tavaly Németországba menekült magyar nővér barátainak nyolcszor annyi a fizetése. Miért maradjanak pont ők itthon És ők nem is lesznek már itthon 2022-ben, és nem fognak minket vagy a családtagjainkat a kórházakban ápolni.

Nekik nincs 2022, csak 2018 van!

Hogyan nézzük még négy évig azt, ahogy Mészáros Lőrinc elrabolja a gyerekotthonokat, és lepusztult épületekbe kényszerítse a magukra hagyott gyerekeket csak azért, hogy ő még több wellness szállodát építsen, újabb százmilliárdot lopjon? Hogyan nézzek a fóti gyermekváros kerekesszékes gyerekeinek szemébe, és mondjam, hogy a remény négy évre szabadságra ment?  

Sem nekik, sem nekünk nincs még négy évünk!

Nincs 2022, csak 2018 van!

Aki nem ’18-at, hanem ’22-t nézi, aki nem áll bele a Párbeszéddel velünk ebbe a harcba, az nem a haza érdekét tartja szem előtt! Mert pontosan tudjuk: ha még négy évig marad Orbán, akkor ebben az országban kő kövön nem marad. Kisöprik az padlásainkat, a tüntetéseket putyini mintára betiltják, a tüntetőket bebörtönzik, a civileket megsemmisítik, és még szabad sajtó sem marad, ami minderről tudósíthat.

Mi a Párbeszédben nem egy lepusztított, és a pusztítás után sóval behintett országban akarunk élni!

Mi veletek együtt egy olyan Magyarországon akarunk élni, ahol mindenki számít! Egy olyan helyet akarunk mindnyájunknak, amit nem a megfélemlítés, az állandó ellenség-gyártás és háborúskodás futóhomokjára építenek, hanem a béke, az összetartás és az egymásnak való segítségnyújtás kősziklájára. Ahol nem csak a felső tízezer adóját csökkentik, a legkevesebbet keresőket meg a végletekig sarcolják, hanem mindenki jólétét tartják szem előtt.

Ezért nem lehet feladni a reményt! Az ország többsége változást akar – de nekünk a Párbeszédben és nektek is meg kell még őket győznünk arról, hogy ez a változás valóban lehetséges. Már most lehetséges!

2018-ban igenis elküldhetjük Orbán Viktort és embertelen kormányát!

Éppen ezért nem várhatjuk meg, hogy a kormánnyal szembeni felháborodás csillapodjon! Nem várhatunk meg, hogy Habony és többi, közpénzből fizetett gyűlölet-tanácsadó megint beadagolja nekünk az igazságérzetünket eltompító gyógyszereket!

Nem várhatunk, és nem is fogunk várni! Itt állunk előttetek és kimondjuk: a Párbeszéd, a jóérzésű magyar állampolgárok tömegeivel együtt bele fog állni ebbe a küzdelembe! Higgyétek el: nem félünk, nem remeg a kezünk, mi készen állunk!

Tudjuk jól, hogy – mint minden nagy küzdelemhez – úgy a kormányváltáshoz is kell egy jó vezető. Egy olyan vezető, aki nem a háborúban, hanem a békében hisz. Aki nem ellenségképeket gyárt, hanem minden nap azt keresi, hogyan segíthet az elesetteken. Aki nem lop. Nem lop saját magának. Nem lop a haverjainak. Aki minden egyes fillérrel elszámol választói előtt.

Egy olyan vezetőre van szükség, aki nem a Várból akar uralkodni az ország fölött, hanem az emberekkel közösen egy olyan élhető otthon teremteni, ahol mindenki számít!

Nem árulok el nektek nagy titkot: szerintem és a Párbeszéd szerint ezt a vezetőt Karácsony Gergelynek hívják.

Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnökeként az ellenzék egyik legismertebb és legnépszerűbb politikusa. Gergő a maga szelídségével zuglói polgármesterként már bebizonyította, hogy nehéz körülmények között is lehet jól és határozottan kormányozni.

Emlékezzünk csak: Zuglóban fogadták el elsőként azt az átláthatósági szabályt, ami alapján egyetlen fillér közpénzt sem lehet elkölteni a nyilvánosság bevonása nélkül. De Zuglóban költötték az országban a legtöbbet szociális kiadásokra is – világosan érzékelve, hogy milyen pusztítást végzett Orbán Viktor ezen a területen.

Gergő vezetésével adott az önkormányzat bérpótlékot a Fidesz által kisemmizett bölcsődei és óvodai dolgozóknak. És nem utolsósorban Karácsony Gergely vezette be azt garantált minimumjövedelmet is, amely a Párbeszéd által kidolgozott, fillérre kiszámolt és fenntartható alapjövedelem előszobája!

Ez csak néhány lépés egy olyan világ felé, ahol senkinek nem kell szorongania a másnap miatt. Ahol a hónap végén nem kell azon gondolkozni, hogy a gyerekeknek vegyünk vacsorát, a beteg szüleinknek vegyük meg a gyógyszert, vagy befizessük a sárga csekket. Egy olyan világ felé, ahol mindenki számít!

Lehet, hogy néhányan álmodozónak tartanak minket. Hogy gondolják, hogy miniszterelnök-jelöltet állítanak? De mi nem félünk elétek állni, és nem félünk felvállalni a harcot. Mert tudjuk: a világot csak az álmodozók és a bátrak változtathatják meg! És őszintén szólva: miért küzdjünk, miért éljünk, ha nem azért, hogy az álmainkat valóra váltsuk!

Mi ezért vagyunk ma itt. Azért, hogy bemutassuk Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd és az Önök miniszterelnök-jelöltjét. Azért vagyunk most itt, hogy álmainkat közösen valóra váltsuk!

 

Nem 2022-ben, hanem 2018-ban.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása