HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2013.05.13. 18:07 Szabó Timi

Cigánybűnözés, köcsögözés, meg a Jobbik-karantén…

Valami változik, valami egyelőre örök: a „cigánybűnözés” toposza ilyen, velejéig befúródott olyan fejekbe is, amelyeknek a megbélyegzés, a kódolt és kevésbé rejtett rasszizmussal és tudománytalansággal szemben a józanság és az emberi méltóság pártján kellene lenniük. Mondjuk, a miskolci polgármester pozícióban tartása óta nem lepődünk meg a mára általánossá vált politikusi cigányozáson (a leghangosabb kiabálásokat, hogy „menjél, éljél közöttük” fideszes sorokból kapom, gyakran a női képviselőktől). Azon sem lepődünk meg nagyon, ha még baloldali politikusok is időnként a Jobbik kottájából játszanak.

A szellemi ürességnek és a primitívségnek nincs határa. Így van ez azok esetében is, akik meghirdetik a „Köcsögmentesítési Napokat”, amelyekkel roma férfiakat és nőket akarnak elrettenteni bűncselekmények elkövetésétől, szembesíteni őket azzal, hogy „a börtönben az erőszak, az áldozattá válás, a nemi aberráltság és egyebek, például a csicskáztatás fogja őket igazán szembesíteni azzal, hogy mit is tettek, és annak mi a következménye.” Az eszem megáll már az ötleten is. Azon meg aztán végleg nem kapok szikrát, hogy ezt a kezdeményező a Dunántúli Napló május 11-i beszámolója szerint be is élesítette. Igen, ez pontosan az, aminek látszik: a „korszakos” szabadidős program a cigánybűnözés szélsőjobber nyelvi és tartalmi alpáriságának szoft verziója.

Mit is üzen ez? „Romák, akik mint tudjuk, genetikailag kódolva vagytok a bűnre, gyertek, nézzétek meg, mi van a sitten, lássátok, hogy ha belekeverednétek valami krumplilopásba vagy súlyosabba – márpedig erre 99% az esély - akkor szexrabszolgaként végzitek!” Ez a program állítása, és ezt egy polgármester szervezi egy nyugalmazott ezredessel karöltve!

Ez a Jobbik szemlélete és az Orbán-kormány társadalompolitikája, amelyek semmi másról nem szólnak, minthogy minden roma és egyben minden szegény is bűnöző, a bűnözésre van kódolva. Ezt már hallottunk Balog Zoltán minisztertől személyesen is, aki szerint ugye vannak a tisztességes szegények, és vannak a lumpenszegények, akik nem érdemelnek segítséget. Biztos az összes csökkentett munkaképességű trafikos is lumpenszegény volt, azért kellett elvenni tőlük a megélhetésüket, és odapasszolni a fideszes haveroknak.

A Fidesz és erkölcscsősz virtuális kistestvér pártja (KDNP) kormányzása alatt azt is megtanultuk, hogy rasszista bűncselekményeket is kizárólag romák követnek el, hiszen a statisztikák alapján eddig két kivétellel (az egyikben büntetett előéletű volt az elkövető, a másikban lerúgta a máját) kizárólag ellenük született jogerős ítélet közösség elleni erőszak ügyében. Jobbikos, gárdista és egyéb szélsőjobbos rendezvényeken történt atrocitás ügyében a közösség tagja elleni erőszaknak még csak kísérletét sem állapította meg egyetlen esetben sem a bíróság. Még akkor sem, amikor egy ízben saját párttársunkra dobtak jobbikos tüntetők egy 40 centis betondarabot, ami szerencsére csak a karját, és véletlenül épp nem a fejét találta el. Politikusként távol álljon tőlem, hogy kritizáljam a független bíróság munkáját, viszont a rendőrség és az ügyészség azért más tészta.

A köcsögölős akció egy újabb ékes példája annak, hogy mi is a kormánya válasza a mélyszegénység bugyraira. A börtönlátogatás a motivációs bázis, hogy mindenki mindent jól meggondoljon. A Nemzeti Felzárkózás alappillére.

Zárójelben jegyzem meg, hogy igenis léteznek roma-nem roma együttélései problémák. Voltak és vannak súlyos gondok, amelyeket az előző kormányok ostoba módon tagadtak és a szőnyeg alá söpörtek, miközben a Fidesz kizárólag bűnbakgyártással hajlandó kezelni azokat, mert így lehet elhozni a széljobber szavazókat. De ez egy másik poszt témája.

Ebben az egészben az is elkeserítő, hogy erre be lehetett húzni a helyi romákat, és nem küldték el a polgármestert melegebb éghajlatra és mondták csípőből azt, hogy ebbe az aljas „játékba” nem mennek bele.

Már ha ez játék lenne. Ez egy kórtünet, illetve kóros kezdeményezők tünete. Jele annak, hogy gondolkodásuk az út végén jár, hogy ide (és ilyen ötletekhez) vezet az, ha politikusok nyilvános fórumon elítélik a Jobbik szótárát, „bent” meg használják. Ha, amikor (lásd miskolci rendőrfőnök ügyét) lépnie kellene az elvileg az emancipáció oldalán lévőknek, akkor inkább szem lesütve hallgatnak. Amikor a Jobbik karanténba helyezése csak médiaképes akció, nem pedig politikai meggyőződés.        

A „Köcsögmentesítési Nap” ennek a kettős beszédnek a következménye.

Utolsó gondolatként hadd mondjam itt el a „menj és élj közöttük” véleményen levőknek, hogy a mélyszegénységet és a társadalmi konfliktusokat nem sajtóközleményekből vagy politikusi felkészítőkből ismerem, hanem éltem közöttük, sőt éltem két évig Pakisztánban és Afganisztánban is. Tudom és tapasztaltam, mi az a szegénység, tudom, hogy milyen kisebbségben lenni, és tudom, hogy miként nem szabad erről gondolkodni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

9 komment · 2 trackback


süti beállítások módosítása