HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2013.06.28. 11:20 Szabó Timi

Ne érje el a Fidesz a célját! – az összefogásról

Ismerve Nyerges Zsolt és Simicska Lajos által pénzzel teletömött jobboldali lapok alternatív hírgyártását, tudjuk, hogy nehéz idők várnak az ellenzékre. Hétfőn szocialista forrásokra hivatkozott a Magyar Nemzet. Igaztalanul betámadták a cikkben Jávor Benedeket, utána általában Párbeszéd Magyarország tagjait. Nem voltunk nyugodtak ennek olvasásakor.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nekünk a Fidesz kottájából kellene játszanunk! Mire tör a Fidesz? Az ellenzék megosztására. Beszélhetünk választási rendszerről, házszabály-módosításról, nyilvánossága „oszd meg és uralkodj” hírszerkesztési módszeréről, egy dologra a tör: az ellenzék közötti feszültség keltésére.

Nem szabad ennek felülni, s mivel tudjuk, hogy az összefogásnak nincs alternatívája, nem tudok egyet érteni Mesterházy Attilával, aki egy csütörtöki konferencia alkalmával a következőket mondta: „ha őszig nincsen együttműködési megállapodás, akkor egyedül lendülnek harcba, mert az nem állapot, hogy a Fidesz az ellenzéki pártok megosztottságára épülő kommunikációval tematizálja a médiát.” Ha nincs összefogás, úgy a Fidesz elérte a célját. Biztos vagyok benne, hogy ez egyetlen MSZP-szavazónak sem vágyálma. És abban is biztos vagyok, hogy az ellenzék képes megállapodni, mert meg akar egyezni. Mesterházy Attila is ott ült annál az asztalnál szombaton, ahol a folyamatok elindultak. Ha nem akarna megegyezni, nem jött volna el.

Napról napra mélyül a szociális válság, napról napra többet talicskáz ki a foglyul ejtett államból a Közgép-polip. Reménytelenségben és kiszolgáltatottságban szenved az ország. Ha nincs összefogás, ha nem tud az ellenzék olyan együttműködési formát találni, amelyben biztosra mehet a kormány- és korszakváltást illetően – hiszen e kettő összetartozik –, azzal a politikusok a Fidesz hatalomban maradását segítik elő.

Éppen ezért biztos vagyok abban, hogy Mesterházy Attila szavai csak hitrelen felindulásból születettek. Egy felelős politikusnak a haza többet ér annál, minthogy a Simicska-Nyerges sajtóbirodalom trükkjeit ne tudja kivédeni. Nem adhatja fel senki! Mi nagyon várjuk, hogy a szocialisták megmondják, mikor érnek rá legközelebb tárgyalni.

A szombati találkozó után a lehető legrosszabb üzenet a „ha őszig nincsen együttműködési megállapodás” kezdetű mondatok. Értem a szocialisták elnökének feszültségét, látom magam is a jobboldal egyeduralkodási szándékait. De most igazán felelős döntésekre van szükség. Az pedig csak egy lehet: olyan összefogás, amely nem minimalizálja, hanem maximalizálja a kormány- és korszakváltás esélyét. 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

78 komment · 1 trackback


süti beállítások módosítása