HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2014.01.11. 09:16 Szabó Timi

Kormányváltás nélkül nincs jövő

Orbán rendszerében nem virágozhat a zöld politika, nem erősödhet meg a szociáldemokrácia, nem újulhat meg a baloldal, nem emelhetjük vissza a társadalomba a rendszerváltás veszteseit.

Ebben a pillanatban is sok szobában, buszmegállóban, szórakozó helyen beszélgethetnek emberek az ellenzéki összefogásról. Sok elvárás fogalmazódik most meg a politikusokkal szemben. Tudjunk a feladatunkat. Mindenkinek jár egy igazságos Magyarország, azok is részesei a hazának, a politikai közösségnek, akiket Orbán rendszere kitaszított és az út szélén hagyott. Nem holnap, nem egy év múlva és nem négy év múlva, hanem most várnak segítségre az üldözött hajléktalanok, a vegzált újságírók, az éhező százezrek, a rendszerideológiává emelt szoft-hungarizmus által megfélemlített romák, a jogfosztott nyugdíjasok, a kiszolgáltatottságba taszított munkavállalók, a jövőjüktől megfosztott gyerekek, a központi terrornak alávetett tanárok, közszolgák, a konyhába száműzött nők, a kisemmizett gazdák és a jogfosztott és létbizonytalanságba taszított csoportok hosszú sora. Tudjuk a feladatunkat, és éppen ezért harcoltunk keményen, amikor a szocialistákkal kötöttünk program-alapú megállapodást. Sok mindenben nem értünk egyet, de alapvető kérdésekben igen, és tudjuk, hogy nincs megújulás kormányváltás nélkül. Orbán rendszerében nem virágozhat a zöld politika, nem erősödhet meg a szociáldemokrácia, nem újulhat meg a baloldal, nem emelhetjük vissza a társadalomba a rendszerváltás veszteseit.

Az Együtt-PM megállapodást kötött a szocialistákkal a kormányváltás érdekében egy olyan program alapján, mely az elmúlt huszonhárom évben először ad arra jó esélyt, hogy 2014-ben egy progresszív, újbaloldali, zöld és szabadelvű elemekből épített programmal győzzük le az avítt, autoriter és az európai konzervativizmustól is messze eltávolodott Orbán-kormányt. A szocialistákkal kötött megállapodás továbbvitte az Együtt-PM szövetség és tagjainak szellemiségét, és garanciákat biztosított arra, hogy az elmúlt huszonhárom évből kiábrándult bizonytalan szavazóknak is politikai otthont nyújthatunk.  Sokan próbálják relativizálni ezt a megállapodást. Holott most a feladat, hogy teljes erővel támogassuk a kormányváltó szövetséget, mely nem Orbánék stadionépítésében érdekelt, hanem gyermekszegénységi programokban, esélyegyenlőségre alapuló oktatási rendszerben, és a „47 ezer forintból is meg lehet élni” szociálpolitikája helyett az embereknek méltóságukat és megélhetésüket visszaadó politikát kínál.

Nem azért működünk együtt Orbán leváltására, mert Orbán Orbán. Azért, mert az Együtt 2014-gyel majd a szocialistákkal kötött megállapodás elvei és üzenetei egy olyan jövőkép alapját adják, mely a jelenlegi rendszernél szebb, jobb és igazabb: büszkénk lehetünk erre az ígéretre. Ahogy egyre többen hallják majd az egységes ellenzék üzenetét, látják, hogy az ellenzék vezetői képesek voltak rövid távú céljaikon felülkerekedni, úgy egyre többen lesznek az aktív kormányváltó szavazók, s áprilisra elegen leszünk a döntő lépéshez. Ez a feladatunk, és ezért megyünk előretekintve tovább a 2012 októberében megkezdett úton, tovább, az áprilisi kormányváltásig. Mert a kormányváltás hitelesít. Mert kormányváltás nélkül nincs jövő.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása