HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2013.09.15. 15:13 Szabó Timi

Stadionok igen, beteg gyerekek nem? Csődbe viszik a remény intézményét

peto2_1379249378.jpg_527x407

(fotó: ottobock.com)

A Nemzetközi Pető Intézet nem csak egy több ezer gyerekkel foglalkozó intézmény, hanem gyermekek, szülők és családok ezrei számára a remény otthona. Egy hely, ahol segítő és gondoskodó kezek várnak kisgyermekeket, ahol szakemberek hihetetlen és példás hivatástudatról tanúbizonyságot téve nem ismerik azt a szót, hogy „fáradság”. A Pető Intézetnek, konduktorainak és munkatársainak köszönheti ma több ezer család Magyarországon és a világon, hogy gyermekeik élete teljes, hogy amikor a szülők már-már feladnák a nem könnyű mindennapokat, akkor mindig van egy hely, egy még nagyobb „család”, ahol nem csak a világhírű módszertan és szaktudás, de a mosoly és a remény az igazi gyógyító eszközök.

Orbán Viktor viszont úgy döntött: a gyerekek, a beteg gyerekek nem számítanak. Stadionépítési megalomániája letaszította a gondoskodás térképéről a Pető Intézetet. A Pető ugyanis nem csődbe megy, hanem csődbe viszik. A csődeljárást Orbán Viktor vezényli, asszisztál Balog Zoltán, kivitelezi a Pető Kft. Fideszhez igencsak lojális vezetésének egy része.

Itt meg kell állnunk: ha ugyanis ilyen ügyre az előbbiek nem képesek azt a plusz 420 millió forintot előteremteni, úgy, hogy eközben a napokban jelentették be, hogy 2016-ig 40 milliárd forintot fordítanak a Puskás Ferenc Stadion felújítására, úgy, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) első féléves költségvetéséből 9 milliárdot költöttek Kósa Lajos debreceni stadionjára, 1,5 milliárdot a négy év múlva, 2017-ben Győrben megrendezésre kerülő XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megvalósításának I. ütemére, és félmilliárdot Orbán felcsúti foci iskolájára – melyeket természetesen az adófizetők állnak –, akkor kijelenthetjük: Orbánék bezárták a kaput a beteg gyerekek előtt, magukra hagyták őket. Inkább rajtuk „spórolva” épülnek sorra az ürességtől kongó stadionok.

Milyen szívtelen ember az, aki a teljes életért naponta küzdő kisfiúkról és kislányokról lemond azért, hogy Kubatov Gábornak, Hende Csabának vagy Sz. Ferenceknek VIP-páholya legyen mindenhol?! Hogy lehet az, van olyan miniszterelnök, és „emberi erőforrás” miniszter, akinek több ezer beteg gyermek nem ér meg 500 millió forint támogatást, miközben betonfalakra szórnak el százas nagyságrendet elérő milliárdokat?! A foci „emberi erőforrás” profil, a támogatásra szoruló gyerekek pedig nem??

Kedden egy sajtótájékoztató keretében javaslatot tettem arra, hogyan lehet megmenteni a Petőt. Kezdeményeztem az idei évi büdzsé módosítását: az Országvédelmi Alap terhére ötszázmillió forinttal emelnénk az EMMI költségvetési keretét. Egy olyan alapból vennénk el, amit azért hoztak létre, hogy az ilyen sürgős esetekben lehessen segíteni. A módosító javaslatot a Fidesz-KDNP a parlamenti bizottságokban már leszavazta. Talán a héten még szavazhat róla az Országgyűlés.

Megvan a hiányzó pénz, benne van a rendszerben, ahonnan át lehet csoportosítani ahhoz, hogy a Pető Intézet, a remény otthona életben és munkában maradjon.

Ha a kormány nem lép, nem csak több ezer család arcáról törli le a mosolyt, hanem beismerő vallomást is tesz: az elesettekről, a betegekről és a hátrányos helyzetűekről történő gondoskodást nem tekinti feladatának.

Orbán Viktor és Balog Zoltán elbújhatnak, vicceskedhetnek, sajtóközleményezhetnek, kiállíthatják Selmeczi-Hoppál-párost magukat nevetségessé tenni, szurkálhatnak kínjukban Bajnai voodoo-babát, mindez a lényegen nem változtat: ők a hibásak, és az ő nevükhöz fog végérvényesen tapadni a Pető Intézet csődje. És ezzel együtt Magyarországon a remény ledózerolása.

Ezt a blogbejegyzést felraktam Orbáén Viktor facebook oldalára, hogy együtt hívjuk fel minél több ember figyelmét a Pető Intézet sorsára, és gyakoroljunk nyomást Orbán Viktorra! Ha egyetértesz velem, nyomj egy tetsziket a bejegyzésemre Orbán Viktor falán, ezen a linken.

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

75 komment


süti beállítások módosítása