HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2015.02.04. 16:47 Szabó Timi

A Jobbik az új “nyugodt erő”?

unnamed.jpgKép forrása: nol.hu

Régi toposz, hogy a baloldali politikusok csak egymással vannak elfoglalva, a társadalom problémáira érzéketlenek, az meg végképp távol áll tőlük, hogy megoldást is találjanak az emberek mindennapi problémáira. Bezzeg a Jobbik! Vona Gábor szombati évértékelő beszédéről elismerően nyilatkoztak a politológusok is, a Jobbik szerintük újabb szavazókat szólíthat meg a “mérséklődésével”. 

Tényleg? A Jobbik az új “nyugodt erő”? 

Vona ismét az általános választójog eltörlését sürgette: szerinte aki általános iskolai végzettséggel nem rendelkezik, az nem méltó arra, hogy a nemzet ügyeiről döntsön. A jogerősen betiltott Magyar Gárda nevű erőszakszervezetet nemcsak újra törvényessé kívánják tenni, hanem a hivatalos rendvédelem részévé emelnék. Továbbra is szorgalmazzák a kémiai kasztrálás és a halálbüntetés bevezetését. Novák Előd már egy cigány csecsemő megszületését is rossz hírnek tartja. A sajtószabadságot korlátozhatónak tartják. A melegfelvonulásokon már megszokottak a jobbikos ellentüntetők. Miközben “KGBéla” kémügye már az Európai Parlament előtt van, a Jobbik sokadszorra is kiállt Oroszország mellett. 

És tényleg a Jobbik érzékeli a legjobban az emberek mindennapi problémáit?

Vona szerint a “döntő kérdések” a következőek: “egy- vagy többkamarás országgyűlést akarunk-e? Hogyan viszonyuljunk a történelmi jogfolytonossághoz? (Azaz a királyság visszaállításához, teszem hozzá én.) Korlátozható-e a sajtószabadság, és ha igen, miben? Elképzelhető-e az esküdtszék bevezetése a bíróságokon?”. Rengeteget beszélt a bevándorlás korlátozásáról, és arról, hogy Magyarországnak a Nyugat helyett az iszlám országokhoz fűződő kapcsolatát kellene erősítenie. Tényleg ezek az ország fő problémái?! Az egészségügyről, az oktatásról egy szó sem esett, a szegénység kérdéséről is csak egyetlen kérdést tett fel (“Meddig tartható, hogy brüsszeli árakon vásárolunk, de tiranai béreket kapunk?”). Megoldási javaslat semmi. És még a Jobbik szokta azzal vádolni a baloldalt, hogy nem érti az emberek valódi problémáit! A Jobbikkal szemben a PM például folyamatosan küzd a gyermekéhezés felszámolásáért, amit Zuglóban meg is oldottunk, kész programja van az egészségügy rendbetételére, ingyenessé tenné a felsőoktatási alapképzést, uniós pénzből megoldaná a pályakezdők munkába állását, és egész télen ételt oszt a hajléktalan embereknek. Ez csak néhány példa a valódi problémákra és megoldásokra.

A fentiek fényében teljesen hiteltelenné válik a Vona-beszéd egyetlen valódi – de korántsem új vagy eredeti – gondolata: az, hogy hamis szembenállásra épít a magyar politika, a politikai elit konfliktusai sokszor köszönőviszonyban sincsenek a társadalom igazi dilemmáival. Hogy ez mennyire hiteltelen Vona szájából, azt jól példázza másnapi megnyilvánulása: Arra szólította fel a köztársasági elnököt, hogy ne csak a holokausztra, hanem a drezdai bombázásra is emlékezzünk meg: “a zsidóság tragédiájára való közös megemlékezés után most közösen emlékezzünk meg a német emberek tragédiájáról is”. Mi ez, ha nem hamis szembeállítás?

Én most a következőket kérdezem Vona Gábortól: 

- A holokauszt a magyarság problémája, vagy, ahogy szóvivője mondta korábban “nem elsősorban a magyarságot érintette, hanem inkább a zsidóságot”? Miért nem vett részt még soha egyetlen holokauszttal kapcsolatos megemlékezésen sem a Jobbik?

- Miért számít rossz hírnek egy cigány csecsemő megszületése?

- Milyen a hivatalos viszonyuk a Magyar Gárdához, a Betyársereghez és a Zagyva György Gyula vezette Hatvannégy Vármegye mozgalomhoz?

- Hogyan kívánják pótolni azt a több ezer munkahelyet, ami a “multik” és a nyugati cégek általuk – és a Fidesz által is – sürgetett diszkriminálása esetén elveszne? Majd a “turáni befektetők” teremtenének új munkahelyeket?

- Hogyan gondolják, hogy NATO-tagként semlegesek maradhatunk Oroszország és a NATO konfliktusában?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása