HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2017.04.10. 17:33 Szabó Timi

Ne zárják be a Fóti gyermekotthont! - a tiltakozáson elmondott beszédem

Kedves Barátaim!

Azért vagyunk ma itt, hogy megmutassuk: mi kiállunk az elesettekért, kiállunk azokért, akikért más nem áll k, mi kiállunk a Fóti Gyermekvárosért, a Gyeriért!

Azért vagyunk ma itt, hogy megmutassuk: ha jó és nemes ügyről van szó, összefogunk, és a végsőkig küzdünk, hogy elérjük célunkat.

Barátaim! Embertelen, hazug és tolvaj ez a kormány.

Embertelen, mert Orbán Viktort, Balog Zoltánt vagy Czibere Károlyt nem érdekli, hogy a gyermekotthon bezárása után mi lesz az itt élő közel 90 gyerekkel és 150 dolgozóval.

Hazudik a kormány, mert nem igaz, hogy azért kell ennek az évtizedek óta működő intézménynek megszűnnie, mert ők annyira aggódnak a gyerekek sorsa miatt.

És tolvaj ez a kormány, mert mindent ellopnak, amire szemet vetnek. Ellopják a trafikokat, ellopják a földeket, ellopják az egyetemeket, és most ellopják a kastélyokat is a gyerekektől. Ellopják a TI kastélyotokat, a TI otthonotokat is!

Lopnak, lopnak és lopnak csak azért, hogy Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek, Andy Vajnának, Rogán Antalnak és a többi havernak egyre nagyobb vagyona legyen.

És nekik mindegy, hogy ezért az összelopott vagyonért hány emberen, hány dolgozón, hány sérült- vagy kerekesszékes gyereken kell átgázolniuk. A lényeg, hogy megszerezzék, amit akarnak.

De nézzük, hogy mit mond Balog Zoltán vagy Czibere államtitkár a kiköltözéssel kapcsolatban!

Elöljáróban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen szakemberek vettek részt a döntés előkészítésében, vagy, hogy készültek-e szakmai, pénzügyi hatástanulmányok a gyermekotthon bezárásával kapcsolatban?

A válasz nyilván az, hogy nem vettek ebben részt szakemberek, és nem készült semmilyen értelmes szakmai tanulmány, ami alátámasztja azt, hogy nektek innen el kell mennetek.

Azt mondják, azért kell mennetek, hogy jobb körülmények között éljenek a gyerekek, mert ezek az ún. nagyintézmények nem alkalmasak arra, hogy emberi, családias környezetet biztosítsanak az itt élőknek.

Azt mondta Czibere: „megszűnnek a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok, azokat kiváltják kisebb lakásotthonokra."  

Ti, akik itt éltek, itt éltetek, mondjátok meg: embertelen a fóti gyermekotthon? Zsúfolt és korszerűtlen? Persze, hogy nem.  Hiszen milyen is a ti Fóti otthonotok, a Gyeri?

A 2000 évek elején már átalakították. A közel 100 gyerek már 7 családias, 8-10 fős tágas lakásotthonban él. A gondozottak a mindennapi gyakorlatban sajátítják el és gyakorolják azokat az életvezetési technikákat, szokásokat, normákat, amelyek nagykorúságuk elérésével elengedhetetlenek az önálló életvezetéshez, társadalmi beilleszkedésükhöz.

2005-2008 között kialakították a 24 fő befogadására alkalmas Különleges Gyermekotthont, mely három, különálló épületben 8-8 tartósan beteg és/vagy fogyatékkal élő gyermek ellátására vált alkalmassá.

2010-től pedig működik az előző önálló gyermekotthontól kb. egy kilométeres távolságra a Speciális Gyermekotthon. Ez az intézmény országos hatáskörű, 32 speciális szükségletű gyermek befogadását hivatott ellátni 4 db 8 fős csoporttal.

A két intézmény mellett működik még egy, a hazánkba kísérő nélkül érkező kiskorúakat ellátó, 32 férőhelyes gyermekotthon.

Na, ennyit röviden az állítólagos korszerűtlen, túlzsúfolt és ötvenes éveket idéző gyermekvédelmi szellemiségről.

Tisztelt Balog Zoltán, a hazugságuk megbukott!

És akkor most nézzük meg Balog Zoltán és társainak másik hazugságát, azokról az állítólagos emberséges, korszerű és családias gyermekotthonokról, ahova majd költöztök.

A speciális otthon lakói a tervek szerint a kalocsai és a zalaegerszegi otthonokba kerülnek. Ezek annyira „családiasak és emberségesek”, hogy a kalocsai otthonról tavaly az ombudsman a jelentésében leírta, hogy a gyermekfelügyelők rendszeresen bántalmazzák  - felpofozzák, kulcscsomóval, ököllel ütlegelik, rugdossák – a gyerekeket. Sőt, előfordult az is, hogy a szökések megelőzése érdekében gyerekek több napon keresztül csak alsóneműben lehettek.

Ez az emberséges otthon?

 

Azt nem tudjuk, melyik zalaegerszegi gyerekotthon az, ahova költöznek a többiek, de azt igen, hogy ottani speciális gyermekotthonban az ombudsman néhány hete az egyikről azt írta, hogy gyakoriak voltak a szóbeli és a fizikai bántalmazások is. Az ottani vizsgálat során az is kiderült, hogy a gyerekek büntetésből nem mehettek ki a szabad levegőre, és egész nap papucsot kellett viselniük, hogy az intézményben dolgozók azonnal láthassák, kit nem engedhetnek ki az épületből. Az otthon vezetőjét azóta el is bocsátották.

Na ezekről az intézményekről gondolja Balog Zoltán, hogy emberségesebb és családiasabb lesz, mint a fóti gyermekotthon.

A Különleges Gyermekotthonban élő gyermekeket Hatvanban akarják elhelyezni. De ti tudjátok, hogy a gyermekek jelenleg sérülés specifikus ellátásuk érdekében naponta járnak be budapesti intézményekbe kerekes székek szállítására alkalmas mikrobuszokkal. Hogyan fogják ezt megtenni Hatvanból a téli fagyban, a nyári hőségben? S vajon mennyibe kerül majd, ha valóban továbbra is Budapesten tanulhatnak ezek a gyerekek?

Ráadásul ti pontosan tudjátok, hogy az itt élők szülőként tekintenek az fóti nevelőkre. Nekik ez olyan, mintha a családjaiktól szakítanák el őket!

Végül azt is tudjuk, hogy mindhárom intézmény már így is túlzsúfolt, nem lehet ezekben még több gyereket elhelyezni. Több helyen nincsenek a speciális igényeknek megfelelő nevelők, sőt, az megalázóan alacsony bérek miatt mindenhol egyre több helyen már nem is szakemberek látják el a feladatokat, több helyen közmunkások vigyáznak a gyerekekre!

Üzenjük meg Balog Zoltánnak és embertelen társainak: ilyen helyre akarjátok ti költöztetni a gyerekeket? Tényleg el akartok ti innen költözni?

Barátaim! A kormány nem csak a gyerekekkel nem törődik, hanem azzal a 150 itt élő nevelővel és más dolgozóval sem, akiknek nincs hova menni, akiknek ez az otthona. Azt mondják: gondoskodni fog rólatok az állam.

Persze, ismerjük ezt a gondoskodást. Úgy gondoskodnak majd, ahogy a rokkant társainkról a havi 30 ezer forinttal, ahogy az ápolókról a havi 90 ezer forinttal vagy a sok százezer közmunkásról havi 50 ezer forinttal.

Az itt dolgozóknak még azt is megtiltották, hogy ide jöjjenek és részt vegyenek a tiltakozáson, sőt még egy teljesen jogszerűtlen papírt is aláírattak velük, hogy nem nyilatkozhatnak senkinek a bezárással kapcsolatban.

Innen üzenjük nekik, nektek: ne hagyjátok, hogy megfélemlítsenek titeket! Szabadak vagytok! Nem uralkodhatnak felettetek! Csak akkor lesz itt is változás, ha felemelitek a szavatokat, ha ti is bátrak lesztek!

Hadd mondjak nektek egy nemrég esett személyes történetet.

Tudjátok, hogy ahogy a ti sorsotokat, úgy a Pető intézet sorsát is a szívemen viselem. A kormány vagy azok haverjai őket is sokszor vegzálták. Utoljára éppen egy hónapja. A konduktorok megkerestek minket, sokan a megalázó szerződések miatt elveszítették az állásukat! Senki sem hallgatta meg őket, de mi a Párbeszédben felemeltük a szavunkat értük is, ahogy értetek is itt vagyunk! És győztünk!

Ahhoz, hogy itt is győzzünk, rátok is szükség van! Szükség van, hogy megállítsuk a kormány szabad rablását! Mert ugye az most már világos, hogy a kormányt a Gyeri felszámolásával nem a gyerekek érdekeit nézi.

Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, azt mondta: a kastélyt félmilliárd forintból felújítják majd, aztán „az épülethez illő funkciót" adnak.

Barátaim! Ez mit jelent? Mit jelent az épülethez illő funkció? Hogy ti nem illetek ehhez a kastélyhoz? Ti nem vagytok méltóak arra, hogy itt lakjatok? A gyerekek, akiket magukra hagytak, nem illenek ide?

És ki illik akkor ide? Az ország első számú gázszerelője, Mészáros Lőrinc? Vagy Orbán Viktor más haverja illik ide? Hiába próbálják meg most titkolni, pontosan tudjuk, látjuk, hogy nagy keletje van most a kastélyoknak a kormányzati körökben.

Czibere Károly korábban elmondta: nem csak a Fóti gyermekotthont zárják be, hanem további 12-13 olyan kastély vagy nagy intézmény van még, ahol 2019-ig megszüntetik a gyermekvédelmi szolgáltatást.

Nem csak a Gyerit, hanem 12 másik kastélyt is el akarnak erőszakkal venni a gyerekektől. Nemrég aprópénzért adták el a turai kastélyt is, amit Orbán Viktor vejének, Tiborc Istvánnak volt üzlettársa vásárolt meg.

Vajon hány wellness szállodát akar ezekből építeni Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc? Hány gyermekotthon magányos lakóját fogják még nehezebb körülmények közé rakni a kapzsiságuk miatt?

Barátaim, ne hagyjuk, hogy ez itt megtörténjen! Álljunk ki a gyermekváros mellett, ne fogadjuk el, hogy bárki üzleti érdeke fontosabb legyen, mint a teljes életért miden nap megküzdő gyerekek sorsa!

Ne fogadjuk el, hogy a gyengéket és a rászorulókat büntetik, miközben a fideszes haverok urizálnak és mindenre ráteszik a kezüket!

Én nem olyan országban akarok élni, ahol a rokkantakat lecsalózzák, ahol a hajléktalan embereket büntetik, ahol putyini megrendelésre bezárhatják az ország egyik legjobb egyetemét, a CEU-t!

Nem akarok Magyarországnak olyan kormányt, amelyik szerint mindenki annyit ér, amennyije van!

Kedves barátaim! Mi most azért vagyunk itt, hogy megmutassuk: nem hagyjuk magukra a gyerekeket, nem hagyjuk magukra az itt dolgozókat, nem hagyunk magatokra titeket!

Mutassuk meg együtt, hogy harcolunk a jogainkért, harcolunk az otthonainkért! Mutassuk meg együtt, hogy van, ami nem eladó!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása