HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2013.04.17. 19:03 Szabó Timi

Plagizálás 24 millióért

fradi-stadion100331_1366218514.jpg_800x538

Ismét reneszánsza van a plagizálásnak, sőt immáron fizetnek is érte, mégpedig 24 millió forintot. Amint azt az Átlátszó összeállításában olvashatjuk az új FTC-stadion ürügyén, az Orbán-kormány nettó 24 millió forinttal „honorált” egy olyan 49 oldalas „szakvéleményt”, amelynek „amelynek túlnyomó része az internetről innen-onnan összemásolt vagy lefordított adatokból, információkból áll.” A „hatástanulmány” készítői gondolkodás és kutatás helyett a schmitt páli iskolát választották, azaz kopipészt innen-onnan, változtatás szórványosan, mindezt oldalanként félmillióért.

Lassan Alaptörvényszintre emelkedik az is, hogy Magyarországon nem kell szégyelni plagizálást, mivel az immáron általános (kormányzati) munkamódszer lett. A teljesítés tartalma amúgy egyéb sajátságokat is tartalmaz, ugyanis a „szakvélemény” egyharmad része Magyarország földrajzi és éghajlati viszonyaival, aztán az új Alaptörvénnyel foglalkozik, hogy aztán arra a megállapításra jusson, hogy hazánk demokratikus állam. Ezt követően kezdődik a focival foglalkozó rész, néhol Wikipédia-idézetekkel, később további tanulmányokból komplett bekezdésekkel. Csak a pontosság kedvéért: a dolgozatírás „megbízást elnyerő International Management Group Kft.-t (amely nem összetévesztendő az állami megrendelések terén jelenleg szintén nagyon jól szereplő I.M.G. Inter Media Group Kft.-vel) a sajtó előtt Bienerth Gusztáv képviselte, aki az – Orbán Viktor főtanácsadója, Habony Árpád által jegyzett – Nézőpont Intézet Alapítvány kuratóriumának elnöke volt.”

Az összeállításban olvashatjuk, hogy Bienerth Gusztáv korábbi nyilatkozta szerint ez a 24 milliós megbízás nagyon nyomott ár. Mi van? Esetleg arra gondolhatott, hogy volt ő már jobban is fizetve, hiszen több mint tíz éve a Bienerth vezetése alatt álló PriceWaterhouseCoopers már leakasztott egy megrendelést. Akkor az esetleges olimpia megrendezését vizsgáló tanulmány 390 millió forintjába került az adófizetőknek.

Plagizálás, tartalmát tekintve nulla értékű hatástanulmány és a „valaki megint jól járt” politikájának élesítése – nagyjából ennyi az FTC-stadion újjáépítésével foglalkozó papírhalom. Habár számos eset bizonyítja, hogy hatástanulmány, szakvélemény íratás „kreatív” módja nem csak az Orbán-kormány gyakorlata (volt), de ez a „csak tudjuk le a melót, lóvé a zsebben” szemlélet önkritikátlan teljesítési módja egyre inkább kezd az orbáni krédóvá válni.

Mint ahogy az emberek totális hülyének nézése is. Ez a gondolkodás amúgy egyenes következménye annak a „szociálpolitikának”, amely stadionépítő presztízsberuházásban látja a jövőt.

Milliárdos ködszurkálások helyett lelkiismeretre és szakmai igényességre lenne szükség. Ilyet viszont nagyítóval sem találunk ma a kormányzat közelében. Arroganciával, hatalommániátval, mindenki ledöngölésével, aki kritikus a vállalhatatlansággal és 24 milliós nullás tartalmakkal szemben, viszont Dunát lehet rekeszteni.

Ettől a magyar foci sem lesz jobb, viszont a kormány kis energiabefektetéssel azt is eléri, hogy a magyaroknak még a labdarúgásról is az Orbán-Simicska rezsim korrupciógyára jusson eszébe. Persze simán lehet, hogy az igazi cél az, hogy egycsapatos bajnokság legyen, és mindig ugyanaz legyen a bajnok: a Mészáros Lőrinc FC. 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása