HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2014.01.07. 08:47 Szabó Timi

Az Arany Búzaszem Díj és Balog Zoltán töretlen vonzalma a széljobberekhez

sikl_si-beatrix-csoportk_p_1389080730.jpg_500x333

fotó: http://asszonyszovetseg.hu/siklosi-beatrix-laudacioja/ Arany Búzaszem díjátadó 2013, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Pelczné dr. Gáll Ildikó, Fideszes EP képviselő, Siklósi Beatrix és Szőnyi Kinga, EchoTV

A népi kultúra bizonyos búzaszemekben Jézus arcmását véli felfedezni, míg az Arany Búzaszem díjakkal azokat jutalmazzák, akik felismerték: azzal segíthetjük embertársainkat, ha munkánkkal nemcsak saját életünket tartjuk fenn, hanem másokat is megtartunk szeretetben. [...] Siklósi Beatrix televíziós munkái azért is fontosak, mert riportjaiban, írásaiban a látvány nem takarja el az igazságot, hanem szembesít minket a környező világgal. Úgy hat az érzelmeinkre, hogy nem manipulál, hanem szemléltet, feltár, hiszen tudja: a legnagyobb kaland maga a valóság. [...] Örömmel gondolok arra, hogy közös harcaink is vannak. 2006 forró őszén és utána együtt küzdhettünk a megvertek és megbélyegzettek igazságáért Budapesten, Genfben, Brüsszelben, a Verem Klubban. Bea gyönyörű filmet alkotott. A Kossuth téri édesapa simogató kezét kisfia fején nem lehet feledni. Ezt külön köszönöm!

Ezekkel a szavakkal köszöntötte tavaly év végén Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, református lelkész Siklósi Beatrixet, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főtanácsadóját az Arany Búzaszem Díj átadásán, amelyet egy olyan magyarországi és egy olyan határon túli nőnek ítélnek oda, aki példát mutatóan áldozatot hozott a közösségért, a nemzetért.

Nagyon szép szavak ezek. Lelkészhez is, miniszterhez is méltók. Kár, hogy akiről Balog Zoltán a hagymázas gondolatokat elmondta, az manapság egy neonáci tartalmakat előszeretettelszerkesztő ember, akit a rendszerváltás előtt a kommunisták annyira üldöztek, hogy a Híradónál dolgozhatott, és akit – lássanak csodát -, a közismert holokauszttagadó David Irvinggel kapcsolatos műsorai kapcsán 2004-ben kirúgtak a köztévétől, de 2012-ben – a jobboldal szélén sugárzó EchoTV-től visszaigazolva – újra a köztévéhez került. Akit ifj. Hegedűs Lóránt templomában tüntetnek ki Gárda-sorfal mellett, és aki ilyet posztol a Facebook-falán, az nyilván miniszteri dicséretre érdemes:

Leírás: http://img8.hvg.hu/image.aspx?id=108821e6-364d-408e-9b2a-ec2ea7db99ba&view=1e92b492-81c2-49e9-93fb-75b77725adaf

 

A Kárpátia és Szaniszló Ferenc EchoTV-s riporter kitüntetése után most ez jött. És a lelkész úr szerint nyilván szemenszedett rágalom, ha most azt írom: Balog Zoltán nyíltan rasszista, szélsőjobboldali szereplőknek ad előszeretettel díjakat, amelyből okszerűen levonható az a következtetés, hogy Balog Zoltán kedveli a rasszistákat és a szélsőjobboldaliakat. De legalábbis a politikai haszonszerzéséért minden további nélkül kitünteti őket. Ilyen a mai jobboldali kormányzat kultúráért, oktatásért és ifjúságért is felelős minisztere. Nem hiszem, ugyanis, hogy ennyi véletlen „benézés” lenne Balog díjátadásaiban, széljobbereket dicsérő szavaiban.

Mondjuk, nincs min csodálkozni, ez pont beleillik a Fidesz-kormány és a csak nevében keresztény, virtuális KDNP Horthy-korszak relativizáló(kultúr)politikájába. Nem szólni semmit, ha egy belvárosi református templomban Horthy-szobrot avat a lelkész parlamenti pártok aktív részvételével (Rogán nem kormány tag, más meg nem szólalt meg a Fidesz-KDNP-től), kötelező olvasmánnyá tenni Tormay Cecilt vagy Nyírő Józsefet, a nyilas parlament aktív tagját, vagy éppen a 1940-es évek képére átalakítani a Kossuth teret.

Ehhez Balog „kedves szegény gyerekek, vacsorázzatok egy jót a Hiltonban” Zoltán, aki szerint vannak a támogatandó és a nem támogatandó szegények, simán idomul. Nem csak idomul, alakítja a díszleteket, pakol, kitüntet, tapsol a szélsőségnek.

De ha értékalapon vállalhatatlan is Balog által adott kitüntetések sora, legalább a közpénzeket „nemes” célra költötte 2013-ban, az első félévben legalábbis mindenképpen. Mint az átlátszó.hu portáltól tudhatjuk, a nevezett idő alatt elköltött 105 milliárd forintból kapott 500 milliót a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, 9 milliárd forintnyi támogatás jutott a debreceni stadionépítésre, 435 millió  meg Lezsák Sándor Népfőiskolai Alapítványának. De jutott bőven a kultúrára is: a Magyar Színházi Társaság, amely közel ötven színház 16 éve működő szövetsége négyszázezer forintot kapott, a Magyar Festők Társasága ugyanennyit, a Magyar Filmművészek Szövetsége viszont már kerek egymilliót vághatott zsebre.

Ha utóbbiak hárman együtt ötezer évig félreteszik a támogatást, építhetnek is egy stadiont Debrecenben. Köszönjük, miniszter úr! Ámen!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása