HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2013.12.29. 09:54 Szabó Timi

Mit kaptál karácsonyra? – ünnep Fidesz-KDNP-módra

baloghilton_1388274293.jpg_550x367

(fotó: origo.hu)

„Te mit kaptál karácsonyra?” – teszik fel a kérdést egymásnak a gyerekek, amikor január első napjaiban találkoznak az óvodákban, iskolában. Csillogó szemmel egymást túlharsogva mesélik el élményeiket. Ilyen pillanatokért is van az ünnep, hiszen kevés szebb dolog van egy szülőnek annál, mint amikor gyermeke heteken át minden reggel odarohan a játékhoz, amit a Jézuska hozott. Anyák és apák milliói dolgoznak ezekért a pillanatokért, a boldog szempárokért, mondanak le saját igényeikről, hogy, ha máskor nem, legalább a karácsonyfa alatt teljes legyen a boldogság.

Nem is ünnep az ünnep, ha az együttérzéséről messze híres Fidesz-KDNP szegényalázó pártszövetség ne tenné hozzá a magáét. A sort a 2013-as év legmegalázóbb díj versenyben az utolsó körbe ismét beszálló Balog Zoltán nyitotta. Az emberi erőforrások minisztere által fővédnökölt Református Szeretetszolgálat egy budapesti luxusszállóba, a Hilton Budapestbe szervezett „Nyilas Misi-Pakkokkal” ünnepséget a rászoruló gyerekek számára. A Hilton Budapestbe. Hova máshova egy református szeretetszolgálat? Az kell azoknak a gyerekeknek, akik L. Ritók Nórát hallgatva nem éneklik, hanem csak skandálják a karácsonyi dalokat, akiknek otthon fájuk sincs, nem hogy ajándékuk. Akiknek fogalma sem lehetett arról, hogy mi került a vacsoraasztalra, mert egyik ételről sem hallottak még, nem is ízlett nekik, viszont egy túrós tésztának – ahogy egyikük elmondta - tényleg örültek volna.

Nem baj, így legalább mehetett a szellemeskedés a Nyilas Misi-Pakkokkal. Egyetértve egy blog szerzőjével: „elgondolkodtató, hogy úgy szerveződik meg egy ilyen rendezvény, hogy az ötletgazdák és a kivitelezők körében egy (1), azaz egy ember nincs, akiben esetleg felmerülne az, hogy ez nem más, mint a szegény gyerekek megalázása, kirakati ünneplése, a szociális modorosságnak egy olyan foka, amely súlyos normazavart feltételez.”

Balog mögött szorosan zárkózik a versenyben Pócs János, fideszes országgyűlési képviselő és polgármester, aki már adventkor is hozzá tette a maga részét a vállalhatatlanság kosarához, de nem érte be ennyivel. Miután akkor megalázott egy szegény nőt, a karácsonyi mise alkalmával az aláírásával ellátott világító kulcstartóval támadta szeretete jegyében a helyieket. S persze, amikor számon kérték, hogy miért gondolta, hogy szenteste is kampányolnia kell, akkor nem felejtette el a „gyűlöletkeltő média” kifejezést használni.  Mintha a média hibája lenne, hogy ő olyan, amilyen.

Miközben folyt a stílusos fideszes karácsonyozás, addig Budapesten a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szegényélelmezési programját megvalósító Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány 4500 adag, mintegy 32 tonna élelmiszert osztott ki. S mit kapott a Fidesz a fa alá? A Fidesz-távoli Közgép véletlenül sem „Nyilas Misi-Pakkot”, hanem 27 millárdnyi összértékű közbeszerzést. Köztük olyat is, amit az eredeti becsült ár másfélszereséért vitt el.

Miközben a fideszesek vitték a bankot, addig az Együtt-PM tagjai és mások, például a cserdi romák, ételt és ajándékokat. A Szolidaritás Nógrádszakálon és Kerepesen járt, Szabó Rebeka PM-es társam a gyömrői gyermekotthont látogatta meg, én pedig Bátonyterenyén jártam, ahol nálunk kevésbé szerencsés családoknak és a Berki Judit által vezetett Tanodának gyűjtöttünk és adtunk át ruhákat, könyveket, játékokat, csizmákat.

Felejthetetlen élmény volt a gyerekek arcán látni az örömöt. Az egyik kisfiút soha nem felejtem el. Gergő fiamnak volt egy pókemberes csizmája, ami egyszer sem volt rajta, mert mire megjött a tél, ki is nőtte. Az ötéves Márktól megkérdeztem, mit szólna egy ilyen csizmához, mert pont az ő mérete. Izgatottan az apukájára nézett, aki helyette is válaszolt mosolyogva, miszerint Pókember az egyik kedvenc, nagyon örülnek. Márk hálából elénekelte a kiskarácsonyt, majd elköszöntünk és elmentünk. A kapuban eszembe jutott, hogy nem adtuk oda a nekik félretett szaloncukrokat. Megkértem a helyi kisérőnket, hogy szaladjon vissza vele. Nevetve mesélte, hogy mire visszament, Márkon már fent volt a csizma.

Öröm volt ez az út. Igazi segítség, igazi mosolygós arcokkal. A Hiltonba meg járjon Balog Zoltán, Harrach Péter és a többi csudakeresztény felebarátuk addig, amíg tehetik.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása