HTML

Szabó Tímea

Szabó Tímea vagyok, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő.

Friss topikok

Címkék

2014.05.11. 18:16 Szabó Timi

Segítsünk a miskolci fideszes képviselőknek elköltözni!

A miskolci önkormányzat Fidesz frakcióvezetője, Kiss János „minden idők legnagyobb” közbiztonsági csomagját terjesztette a helyi képviselőtestület elé, amit azóta már meg is szavaztak. A csomag része a városi roma telepek felszámolása, hiszen ezek a „bűnözés melegágyát” képezik. Annak érdekében, hogy véget vessenek ennek az áldatlan állapotnak, minden családnak felajánlanak 1,5-2 millió forintot, és „segítenek” elköltözni a városból egy másik településre azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el.

Igen, jól értik, a Fidesznek a nyomorban élő emberek bűnözők. Szerintük a megoldás erre a helyzetre pedig az, hogy arrébb rakják őket, hogy ne itt bűnözzenek, hanem ott. A miskolci romák egyébként már jó ideje szegregálva vannak a városban, csak hol a város egyik, hol a másik felébe költöztetgetik őket évtizedek óta helyi politikusok. Telepről telepre, ez a Fidesz közbiztonsági politikája.

haz.jpgEsetleg ezt a házat Kiss János Fidesz frakcióvezető fel is újíthatná magának Miskolcon területén kívül

Az egyébként önmagában kimondottan üdvözlendő, hogy a városvezetés kimondja: nem engedhetjük meg, hogy a 21. században gettókban, nyomortelepeken éljenek polgártársaink. Az arra adott válasz viszont, hogy akkor ne itt, hanem ott legyenek elkülönítve, végtelenül cinikus, és nemhogy megoldaná a problémát, hanem fokozza azt.

Ki merem mondani: létezik romák és nem romák között együttélési probléma. Nem minden településen, és főleg nem minden egymás mellett élő család között, de létezik. Aki ezt tagadja, az soha nem járt a budapesti Nagykörúton kívül és/vagy nem olvas újságot. De a megoldás nem az, mint ahogy azt hajléktalan emberekkel is tette az Orbán-kormány vagy éppen a XIII. kerületi szocialista polgármester, hogy ha kitiltjuk őket és nincsenek szem előtt, akkor a gond megszűnik létezni.

A telepfelszámolás vagy a teleprehabilitáció része a probléma megoldásának, hiszen az integráció egyik alapfeltétele. Azonban az integrációt célzó szociális, oktatási és foglalkoztatási programok nélküli telepfelszámolás nem old meg semmit, és ezt láttuk már korábban is. 2005-ben az első ilyen országos programot finoman szólva sem lehetett sikeresnek nevezni. Pedig a gettósodás megállítása nem tűr halasztást: ma már nem csak településrészek, hanem egész régiók váltak gettókká. Az itt élők pedig teljesen magukra vannak hagyva. Gyakran kilométerekre van a legközelebbi aszfaltút, óvoda vagy iskola, busz nincs, áram nincs, gáz nincs, víz gyakran kútból, tető lyukas, orvos, védőnő nem tud kimenni. Meg persze munka sincs, még közmunka sem.

A helyzet az, hogy a telepfelszámolásra bőven találunk jó gyakorlatokat, főleg civilekét, akik sikeresen oldották meg ezeket a helyzeteket. Ott van Szomolya, ahol a pinceházakban lakó romák szegregációját teljesen felszámolták. A komplex projekt oktatást, képzést, szociális szolgáltatásokat tartalmazott, hogy ne alakuljon ki új szegregátum. A pincelakásból kiköltözőknek a szervezet jelképes összegért (4000 forint/hó) bérbe adta az új lakásokat, amelyet a kőműves-képzésben is részt vevők újítottak fel. Vagy Bátonyterenye, ahol Berki Juditék lehetőséget teremtettek több családnak is, hogy új életet kezdhessenek. 16 családot költöztettek el egy néhány kilométernyire levő felszámolt telepről. Az önkormányzat eladott kisebb házakat, amelyeket civil szervezetekkel együtt Berkiék felújíttattak.

Pár éve meglátogattam ott néhány családot. A 80%-uk teljesen beilleszkedett, fizetik a lakbért, a rezsit, dolgozik a család, a gyerekek óvodába és iskolába járnak. Az egyikük elmesélte a költözködést. Beszélgetés közben hazaért az iskolás kislány, aki ledobta a táskáját, és már rohant is tovább a tanodába. Édesanyja elmondta, hogy amikor pár éve a szomszéd megtudta, hogy cigányok költöznek mellé, a kerítése mögé egy fekete palalemezt húzatott fel a kert teljes hosszában. Ma már nincs ott a pala, és a szomszéd nekik adja be a lakáskulcsát, ha elmegy otthonról. 

Lehetne még sorolni. Igazgyöngy Alapítvány, aminek a munkáját talán ma már senkinek sem kell bemutatni, vagy a Van Helyed Alapítvány, amely az ózdi romák megsegítésével foglalkozik. De komplex programokkal segített a Gyerekesély Program is, igaz azt a Fidesz a kormányváltás után teljesen kivéreztette. Sőt, a civileket mára szinte teljesen tönkre tették, a tanodaprogramot hazavágták, az EU-s forrásokat lenyúlják, és akkor még a Norvég Alapról nem is beszéltem.

Persze, a miskolci javaslatban nincs semmi meglepő, hiszen Balog Zoltán „emberi” miniszter már többször hangoztatta, hogy szerinte a megoldás a „szeretetteljes szegregáció”: példa erre a köznevelési törvény, az esélyegyenlőségi törvény módosításai, vagy az előző ciklusban végül be nem nyújtott, de minden bizonnyal a jövőben a parlament elé kerülő felzárkóztatási törvény.

Eközben fideszes politikusok nem veszik észre, hogy milyen hatalmas károkat okoznak mindnyájunknak: a szegregáció vége az, hogy megszűnik mindenféle érintkezés a különböző társadalmi csoportok között, ez pedig indulatokat, félelmeket szül, ami hosszú távon minden bizonnyal még több erőszakhoz vezet majd. Az érdekes ebben az, hogy maga Balog Zoltán mondta pár éve, hogy körülbelül 30 év múlva ugyanannyi 6 év alatti roma gyerek lesz, mint nem roma gyerek. Vajon akkor meddig és pontosan hogyan is szegregálhatunk tovább?

Amikor ezt szóvá teszem a Házban egy-egy parlamenti vitában, magukból kikelt fideszesek kiabálják a padsorok közül, hogy „mennyé, éljél közöttük”. Afganisztánban én ennél rosszabb körülmények között is éltem, úgyhogy tudom, milyen, de nekik az már nem érdekes, csak az óbégatás.

A többiek meg hallgatnak, vagy beköltöznek az Avasra. Az Együtt-PM-et leszámítva a demokratikus ellenzék minden frakciója és pártja sunyít, hiszen a „cigánykérdéssel” csak szavazatot lehet veszíteni, nyerni nem, kivéve, ha azt mondja, amit a Jobbik. És szavazatot ugyan ne veszítsünk már emiatt, gondolják.

Abban, hogy itt tartunk, az elmúlt 24 év kormányzásainak és minden jelenlegi pártnak felelőssége van, mindenkinek van még bőven dolga. De addig is, amíg a Fidesz észhez tér a valódi integráció fontosságát illetően, az ellenzéki pártok meg fel merik vállalni a kérdést, javaslom, hogy a miskolci fideszes városvezetés, köztük Kriza Ákos polgármester és Kiss János, költözzön el egy közeli településre, ahol nem szembesülnek a problémával. Szívesen megírom az ehhez szükséges önkormányzati javaslatot a nevükben, felhasználva az ő eredeti indítványukat. És egyúttal át is adhatják a vezetést valakinek, aki nem vezeti szakadékba a várost.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

komment


süti beállítások módosítása